Debrecen
2022-06-22

Évadzáró a Vojtinában

A Vojtina Bábszínházban a mai napon az elmúlt évad történéseit mutatták be.

„Az elmúlt másfél év mindent és mindenkit megváltoztatott, ezért az egyik legfontosabb feladatunk a közönség és a társulatunk mentális állapotának felmérése volt az évad kezdetén. A pandémia alatt is dolgoztunk folyamatosan és figyeltünk a közönségünkre, tartottuk velük a kapcsolatot, aminek éreztük a hatásait ebben az évadban, hiszen csaknem a pandémia előtti előadás és látogatói számot látjuk így az évad végén. 449 előadást játszottunk ebben az évadban és 34170 a nézőszámunk. 95 %-kos volt a nézettség.” - Asbóth Anikó

Kiemelte továbbá:
A Vojtina Bábszínház kommunikációs és marketing szempontból hatalmas fejlődésen és megújuláson ment keresztül, amire nagy szükség is volt, hiszen az intézmény rendkívül színes és sűrű évadot tudhat maga mögött:

„Tele vagyok, dallal vagyok tele…” címmel ebben az évadban megjelentették színházuk életének összefoglaló könyvsorozatának 3. kötetét. Így az elmúlt 45 év három kötetben képviseli a Vojtina tartalmait, szellemi útját, a megvalósult művészeti tevékenységeket, alkotói sokszínűségét.

MIÉNK ITT A TÉR! címmel minden hónap egy vasárnapjának délelőttjén újból komplex családi hétvégékre hívták a családokat. Ezeken a vasárnapokon hívószavak voltak: találkozás, együtt játszás és alkotás, a színház csinálás folyamatába történő beavatás, a művészetek határtalanságának megmutatása.

Kiemelt, évadnyitó eseményként, hagyományteremtés szándékával rendezték meg a Vörössipkások Találkozóját első alkalommal a 2021-es évadnyitón, három helyszínen, az Emlékkertben, a Nagyerdei Kultúrparkban és az Ötholdas Pagonyban. A hazai bábhősök találkozása sok nézőt vonzott, és egyidejűleg teret engedett több féle programnak, például nagyszabású kiállításnak is a Kemény-Korngut hagyatékból. 

Kiemelt rendezvény volt ebben az évadban a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó.

Minden eddiginél többen látogatták a Vojtina Bábszínház évadzáró napját, az Itt a vége! Fuss el véle! eseményt:  560 vendégük volt. Több – a koronavírus miatt halasztott - fesztivál meghívásnak is eleget kellett tenni az ősz és a tavasz folyamán. A társulat járt a Fux Fesztiválon Nagyváradon és Kaposváron a Gyermekszínházi Biennálén a legjobb mesejáték díját kapta a Libapásztorlány c. előadásuk, szakmai és közönségsikert tudhattak magunkénak a Kecskeméti Bábszínházak Találkozóján is a Vas Laci c. előadásukkal. 

Láposi Terka a színháznevelés és az akadálymentesített színház fontosságáról beszélt:

„Célunk, hogy a kultúránk tradícióit megőrizve a gyermekközönséget beavassuk a színházművészet rejtelmeibe, a kortárs művészet számtalan műfajának (társművészetek) megismerésébe. Színházpedagógiánk központi vállalása az esélyegyenlőség megteremtése. Szemléletünk alappillére az együttműködés, a rugalmasság, az elfogadás. Minden sérülési specifikummal élő embertársunknak szeretnénk biztosítani a színházba jutás, és a színházi élmény megélésének lehetőségét. A sajátos nevelési igényű gyermekeket gondozó, nevelő intézményeknek, családoknak biztosítjuk a programjainkon való felszabadult részvételt.” – fogalmazott.

A Vojtina Bábszínház 2004 novemberétől törekszik arra, hogy olyan gyerekeket is vendégül lássanak játszószínházi alkalmaikon, akik fejlődésükben eltérnek ép társaiktól.
A bábszínház sajátos interaktív akciókkal is hozzájárul a fogyatékkal élő gyermekek színházba járásához. Évek óta nagysikerű fogadtatással speciális kulisszajárásra hívják a fogyatékkal élő kiscsoportokat, amelyek során letapogathatják a bábszínház tereit, a bábokat, a bábkészítéshez használt sokféle anyagot.

A bábszínház vezetői nem mentek el szó nélkül, a már évek óta a Vojtina tevékenységébe tartozó tárlatok mellett sem:
HATÁRÁTLÉPÉSEK címmel kiállítás-sorozatot alkottak ebben az évadban is, melyben folytatták előző évadukban megkezdett tematikáikat, a bábesztétika alappilléreinek sajátosságait. 5 lépésben tárták fel a bábjáték társművészeti kapcsolódási lehetőségeit.

Dr. Puskás István kifejezte háláját a társulatnak az egész évadban tanúsított fáradhatatlan munkájukért:

„Beleszédül az ember, ha figyeli a Vojtina Bábszínház sokoldalú és magas színvonalú tevékenységét, amelyet a város a több szempontból bizonytalan helyzet ellenére is mindig igyekszik támogatni.” – zárta gondolatát az alpolgármester.

 

Fotó: Nánási Barnabás / Vojtina Bábszínház

A gazdaságtudományról máshogy

A kultúra és a borok ünnepe Mádon

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek