Debrecen
2022-06-15

Újabb mérföldkő a Debreceni Brassai Technikumban

Gyártásszimulációs eszközzel gazdagodott a Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum. Egy kiemelt projekt, valamint az Ipar 4.0 tudást megalapozó képzésnek köszönhetően kapta meg ezt a legkorszerűbb eszközt az iskola.

A szakképző intézményekben mindig is fontos szerepet játszott a digitális kompentenciák fejlesztése és a modern szaktudás megszerzése. Ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal egy közös együttműködés során hozta létre az Ipar 4.0 képzést, amelynek keretében 10 darab gyártásszimulációs eszközt helyeztek el az iskolákban, köztük a Debreceni technikumban is.

,,Debrecenben erre nagy szükség lesz, hiszen nem csak a szakképzési centrumok, hanem maga a város és az ipari kultúra is nagyot fejlődik. Elsősorban az a cél, hogy a tanulók felkészüljenek az Ipar 4.0 számára megfelelő termelési rendszerek, technológiák, ipari automatizálási és vezérlési technológiák alkalmazására." –mondta el dr. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke.

Az új eszközzel a tanulók a legkorszerűbb technológiával tudják modellezni a gyártásban használatos gépek működését. Emellett pedig segít a gyakorlati készségek elsajátításában is.

Balázs Ákos, Debrecen város alpolgármestere kiemelte, hogy egy nagyon erős gazdaságfejlesztés indult el Debrecenben, amelynek az egyik fő alappillére az oktatás fejlesztése volt. Majd hozzátette:

,,Fontos, hogy a jövő generációjának számára jövőképet tudjunk nyújtani, hiszen sok kihívás van a világon. Ha akad egy olyan város, ahol a fiatalok hosszútávon tervezhetnek, biztos megélhetést találhatnak, akkor tudunk jövőképet nyújtani nem csupán a debreceni fiataloknak, hanem a régióban élőknek is.”

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta:

,,Ennek az alappillérei a korszerű oktatási infrastruktúra, az innovatív oktatók és azok az ipari szereplők, akik a duális képzésben az iskolákkal és az oktatókkal közösen együttműködve olyan tudással vértezik fel a diákokat, akik a legmerészebb kihívások között is megállják a helyüket. Nem véletlen az sem, hogy ez a gyártásszimulációs eszköz a Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikumba került, hiszen az intézményben hagyománya van az innovációnak.”

Dr. Pósán László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke hangsúlyozta:

,,Ezek segítségével oly módon lehet megtanítani a gyakorlati ismeretekre a fiatalokat, hogy az a másik oldalon ne jelentkezzen anyagi veszteségként egy vállalkozásnál és már csak akkor engedik oda tényleges gyártási sorokhoz a tanulókat, amikor az ilyen gyártásszimulációs eszközöknél bizonyították, hogy értenek hozzá."

Az országgyűlési képviselő végül azt is hozzátette, hogy nagyon szerencsés dolog az, hogy ezek az eszközök megjelentek a szakképzésben és részesei lesznek a tanulók és oktatók mindennapjainak.

Zöld telefonszám indult a zöld ügyekért

Gyalogtúra

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek