Debrecen
2022-06-02

Koszorúzások a szőnyegbombázás 78. évfordulóján

Az 1944-es debreceni szőnyegbombázás áldozataira emlékezve Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata 2022. június 2-án koszorúzásokat rendezett a város hősi halottainak és polgári áldozatainak emlékművénél – a Medgyessy sétányon –, a Nagyállomás épületének falán elhelyezett emléktáblánál, valamint a Raktár utcán, az Ispotály templom emlékoszlopánál.

A Medgyessy sétányon, a város hősi halottainak és polgári áldozatainak emlékművénél Puskás István alpolgármester felidézte, hogy egy évvel ezelőtt arról beszélt, a béke nem egy természetes állapot, hanem egy törékeny és megőrzendő értékünk, amelyért mindannyiunknak aktívan tenni kell. Mint mondta, a második világháború borzalmainak emlékei ma is elevenen élnek, hiszen a város mind a mai napig magán hordja azokat a sebeket, amelyeket akkoriban szerzett.

– Az azóta eltelt egy év bebizonyította, hogy ezek nem csak üres szavak voltak. Azt hiszem, hogy mindannyian átérezzük ezeknek a mondatoknak a súlyát, hogy a béke egy törékeny dolog és mindannyiunk közös felelőssége, hogy megőrizzük azt. Minden bizonnyal, tőlünk néhány száz kilométerre is van olyan város, amely felé éppen rakéták tartanak, vagy lövedékek csapódnak be. A hadműveletek pedig nem csak a katonai célpontokat érintik, hanem ártatlan polgári áldozatokat is követelnek ugyanúgy, ahogy Debrecenben történt 78 évvel ezelőtt – fogalmazott az alpolgármester. Megjegyezte, nagyon közel vagyunk ezekhez a háborús cselekményekhez és ilyen vagy olyan módon, de néhányan a debreceniek közül is közvetlenül érintettek ezekben a szörnyűségekben akár rokoni, baráti vagy ismerősi kapcsolatok révén.

– A mostani történések még inkább aktuálissá teszik a mai emlékezést. Nem csak egy történelmi eseményt idézünk fel, hanem valami olyan dologra figyelmeztetjük magunkat, amelynek nagyon tragikus aktualitása is van – emelte ki. Végül hozzáfűzte, a legelemibb tanulság az, hogy a szolidaritás és a segítség gesztusával forduljunk azok felé, akik egy hasonló helyzetnek köszönhetően most tragikus élethelyzetben vannak és mindig, minden tőlünk telhetőt tegyünk meg azért, hogy a közel nyolc évtizeddel ezelőtti borzalmak ne történhessenek meg újra Magyarországon.

A Nagyállomás épületének falán elhelyezett emléktáblánál Szőllősi Béla, a Magyar Posta Zrt. kelet-magyarországi igazgatója mondott beszédet. A Hajdú-Bihar Megyei Levéltár korabeli dokumentumaira hivatkozva felidézte, hogy a bombázók elsődleges célpontja a Nagyállomás és környéke volt a vasúti közlekedés megbénítása, valamint az ott veszteglő kocsikban vélt hadianyag megsemmisítése miatt. – Az amerikai repülők körülbelül ezer bombát hullattak a pályaudvarra és környékére, valamint a város több pontjára is. A vasútállomás és a posta megsemmisülésével egyidejűleg a földdel lett egyenlővé a Petőfi tér, az Erzsébet, a Késes és az Ispotály utca és környéke – hívta fel a figyelmet. Kiemelte, ez volt a hazánkat ért legpusztítóbb légicsapás, közel 1200 embertársunk vesztette életét, köztük száznál is több vasutas és postás. A sérültek száma megközelítette a hétszázat. – Teljesen megsemmisült körülbelül 280 épület és további, több mint ezer megrongálódott. Ma, amikor a szomszédos országokban harcok dúlnak, minden eddiginél közelebb érezzük a háború veszteségeit, gazdasági következményeit – tette hozzá.

Az emlékezés az Ispotály templom emlékműnél ért véget, ahol a résztvevők szintén koszorúkat helyeztek el.

 

 

Régen látott rangú salakmotorversenyt rendez Debrecen

Rádiós koncert a Zeneművészeti Karon

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek