Debrecen
2022-05-31

Megkezdődött a Nyugati kiskörút III. ütemének kerékpárút építése

Az új projektnek azért van fontos szerepe, hiszen biztonságosabbá teszik a közlekedést az olyan szakaszok összekötésével, melyek már az elmúlt évek során elkészültek. A beruházás keretében több mint 10 kilométeren, 538 millió forintból könnyítik meg a kerékpározást a városban.

Az erről tartott sajtótájékoztatón Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere elmondta, hogy a városban kiemelet ügyként kezelik a kerékpáros közlekedés minél magasabb színvonalú megkönnyítését.

A Nyugati kiskörút III. üteme jól halad, a hozzá kapcsolódó jelenlegi beruházás keretében pedig 3 kilométer új kerékpárforgalmi létesítményt, és 7 kilométer hosszan kerékpározásra ajánlott zónát alakítanak majd ki. Az új szakasz a Bartók Béla út és a Honvédtemető utca kereszteződéséből indul, innen a Böszörményi utat keresztezve egészen a Tanító utcáig épül majd.

A fejlesztés nem csak ezt a városrészt érinti, hiszen Debrecen több részén adtak át az elmúlt időszakban kerékpárutakat, és jelenleg is van folyamatban hasonló kivitelezés. Az alpolgármester ismertette, hogy nemrég adtak át a keleti városrészben szakaszokat, de ezen kívül hivatásforgalmi bicikliutakat is építenek, az ipari parkokat megcélozva. Itt példaként említette a Határ úti Ipari Park közelében lévő Kishegyesi úti kerékpárút építését, vagy az Északnyugati Gazdasági Övezet elérhetőségének javítását is.

A jelenlegi fejlesztés kapcsán elmondta, hogy nagy igény volt a kerékpárosok részéről arra, hogy a Bartók Béla utat összekössék a belvárosi kerékpárszakasszal. De a Vénkert déli részén is biciklizhetünk majd, hiszen ez a szakasz egészen a Dózsa György út túlsó oldalán lévő kerékpárúttal is összeköttetésben lesz.

Orosz Ibolya Aurélia körzetében is több utcát fog érinteni a kerékpárutak bővítése, ilyen útszakaszok lesznek a Segner tér, a Szoboszlói út, Erzsébet út és a Petőfi tér környéke. Az önkormányzati képviselő hozzátette, hogy az emberek többsége már nem csak szabadidős tevékenységként használja a biciklizést, hanem a munkába járáshoz és a környezettudatos magatartás erősítése érdekében is, jelenleg pedig már száz kilométernyi kerékpárút van a városban, így lassan mindenhová el lehet majd jutni Debrecenben két keréken is.

A mostani fejlesztés kiemelten fontos, mert olyan átkötéseket és szakaszokat fognak építeni, amik átvezetnek a forgalmas és veszélyes közlekedési pontokon. Ezt már Papp Csaba, önkormányzati képviselő mondta el, aki azt is megemlítette, hogy ezáltal olyan zónákat alakítanak majd ki, melyekkel egy javasolt irányt jelölnek meg a kerékpárosok részére, amiken biztonságosan tud majd biciklizni a lakosság.

Aranyérmes a Battai Sugárral felálló kardcsapat

Villamospálya felújítási munkák

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek