Debrecen
2022-05-16

Az évad utolsó tárlata a Vojtina Bábszínházban

Az évad utolsó tárlata nyílt a Vojtinában Az esernyő nem esernyő, hanem. címmel.

A tárlatot Láposi Terka, a bábszínház Játszószínházának művészeti vezetője és Mózes Zoltán, az Artus társulat tagja, zeneszerző, előadóművész nyitotta meg, aki a kiállítás zenéjét is szerezte.
 

Az esernyő nem esernyő, hanem…
A játékosság határtalansága, az átalakíthatóság szabadsága, a mit miből, a megszokottól eltérően megalkotni lehetősége, a metamorfózis sokféle csodájának megmutatása inspirálja a bábszínház tematikáját. A bennüket körülvevő tárgyi világ végeláthatatlan fajtájú és számú emberi szükséglethez illeszkedik, illetve megszámlálhatatlan típusú tárggyal veszik körül magukat. Tárgyaik segítenek abban, hogy kapcsolatban maradjanak múltjukkal, vagy éppen felkészüljenek a jövőre. Tárgyaik beszédesek, hiszen stílusuk, koruk, állapotuk, anyaguk, formájuk, színük, szerkezetük, hangjuk, mozgásuk jelzik számukra az általuk megszólaló üzenetet.

Kiállításukon tárgyakkal kísérleteznek. Feltették magunknak a kérdést: mi rejtőzhet egy-egy érdekes tárgy mögött, a praktikumon túl milyen mást is hordozhat például a formája, milyen új értelmezést találnak a szellemiségét kibontva, hiszen a tárgyaknak is van gondolatisága, szimbolikus gesztusa. Egy metamorfózis-szövetet építettek fel, ahol a tárgyak túlnyúlnak a valós tartalmukon.

A bábjáték esszenciájának éppen ez az egyik leglényegesebb gesztusa: a tárgyon, a bábun keresztül életre kelthető jelentések megmutatása, az átlényegítés, az átfordítás, az átírás szabadsága. A tárgyak identitása és ideje befolyásolja észleléseiket, térbeli strukturáltságuk pedig megengedi a játékosságot, a tárgyak jelentésbeli átírását, új kontextusban való megjelenítését.

Képi kísérleteiket több úton valósította meg a Vojtina (eredeti forma újraolvasása, a tárgy sorsába való beleavatkozás, a tárgy formájáról asszociációk gyűjtése, gondolattársítás, a tárgy nem az, ami), az alkotói folyamat állomásaiból rajzolódik ki a tárgyak metamorfózisának és narratív körülményeiknek a tere.

A kiállítás alkotói:
Láposi Terka
Ferenczi Viktória
Mózes Zoltán
Surányi Gergő

A kiállítás 2022. május 16-tól június 19-ig látogatható.

Forrás: Nánási Barnabás / Vojtina Bábszínház

Quirikó Vivien: A végén örömjátékkal rukkoltunk elő

Aki másnak vermet ás…

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek