Debrecen
2022-05-13

Így dalol az erdő – élménytúra a Zsuzsival a Hármashegyi-erdőben

Május a természet megújító és fiatalító erőinek a hónapja, az év egyik legboldogabb időszaka. Az üde, zöld hajtásokban, virágzó gyógynövényekben, izgő-mozgó repülő rovarokban és éneklő madarakban gazdag Hármashegyi-erdő májusban csodás arcát mutatja, így érdemes kihasználni a hétvégét egy kiruccanáshoz. Az idén 140 éves Zsuzsi Erdei Vasút május 14-én, szombaton ebbe a csodavilágba repíti utasait, akik egy kellemes erdei séta során közelebbről is megismerhetik az erdő madarait és énekét.

A madarak életében kiemelt szerepe van az akusztikus kommunikációnak. A madárfajok szinte mindegyike képes valamilyen egyszerű hangot kiadni, ám egyharmaduk énekelni is tud. Hogy mi a különbség az énekhang és a hívóhang között és hogy melyik madár mikor és hogyan dalol, arra választ kaphatnak mindazok, akik május 14-én, szombaton részt vesznek a Zsuzsi Erdei Vasút Így dalol az erdő elnevezésű programján. Az utasokat természetesen a 2022-ben 140-ik születésnapját ünneplő Zsuzsi Erdei Vasút szállítja a madárdaltól hangos Hármashegyi-erdőbe, ahol Varga Edit környezeti nevelő és Imre István solymász várja az érdeklődőket egy interaktív madárbemutatóval egybekötött erdősétára. A kellemes erdei túra során a résztvevők megismerhetik közelebbről a 2022-es Év Madarának választott zöld küllőt és az Év Fáját, a nagylevelű hársat, melyek mindegyike megtalálható a Debrecen környéki erdőkben.

Május a madarak életében a párkeresés, a fészeképítés és a családalapítás időszaka, így az erdei túra kiváló lehetőség arra, hogy megfigyeljük az égi vándorok, köztük a kuvikok, erdei fülesek és fekete rigók fészeképítési tudományát, és belessünk a cseperedő madárfiókák életébe. Imre István solymász segítségével a túra résztvevői megtudhatják azt is, jó-e, ha fiókamentéssel beavatkozunk a természet és a madarak életébe, és ha már szükség van rá, hogyan és mikor kell fiókát menteni.

Az erdőséta mellett a programon résztvevők szombaton megtekinthetik a Természettár Levéltitkok című kiállítását a Természet Házában és egy filmvetítésen betekinthetnek a baglyok titkos életébe is.


A május 14-i program menetrendje:

08:30 Vonat indulás a Ruyter utcai kiinduló állomásról

09:30 A Természettár Levéltitkok című kiállításának megtekintése a Természet Házában

10:00 Erdőséta Varga Edit környezeti nevelővel és a Madársuli madaraival

11:30 Imre István solymász interaktív madárbemutatója –

         Téma: Madárfióka mentés

12:30 A baglyok titkos élete – filmvetítés a Természet Házában

13:30 Vonat visszaindulása Debrecenbe


A Zsuzsi Erdei Vasút hétvégén napi háromszor közlekedik Debrecen és Hármashegyalja között, májustól pedig már keddi és csütörtöki napokon is indít menetrend szerinti járatokat szintén napi háromszor.

Hétvégi menetrend:

Vonat indulás a Ruyter utcai kiinduló állomásról: 8:30, 11:15, 15:00

Vonat visszaindulása Hármashegyaljáról: 10:00, 13:30, 16:45

Keddi és csütörtöki menetrend:

Vonat indulás a Ruyter utcai kiinduló állomásról: 8:30, 11:15, 14:15

Vonat visszaindulása Hármashegyaljáról: 10:00, 13:00, 15:30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klekner Hanga

Újabb címvédésre készül a DEAC

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek