Debrecen
2022-05-11

A jövő fenntartható gazdasága épül Debrecenben

Fenntartható Debrecen Díjat vehette át a Szepesi Virágkertészet Kft. Az ezt elismerő önkormányzati díjat sajtónyilvános eseményen adta át Balázs Ákos alpolgármester a cég telephelyén 2022. május 10-én, a madarak és fák napján.

Fenntartható Debrecen Díjjal jutalmazzák, azokat az intézményeket és gazdálkodási szervezeteket, amelyek tevékenysége összhangban áll a város fenntarthatósági törekvéseivel. A díj jelzi, hogy mely jutalmazott cég vagy intézmény szolgál megfelelő példával egy zöld város megteremtéséhez vezető úton.

Balázs Ákos, Debrecen városüzemeltetés és környezetvédelemért felelős alpolgármestere elmondta, hogy az összetett környezeti problémák csak rendszerszintű megoldásokkal orvosolhatók, ezért új környezetpolitikát hirdetnek. A Debrecen 2030 program is az új környezetpolitikai célkitűzéshez igazodik, és megszületett az új városüzemeltetési tervezet is. 2020 óta Zöld Munkacsoport biztosít szakmai hátteret a környezetvédelmi megoldások megvalósításához. A munkacsoport javaslatára elindult a „Future of Debrecen” nevet viselő mozgalom, melynek célja megoldás-orientált programok szervezése, amely a környezetvédelmi problémák helyi szintű megoldására megfelelő tudással és infrastruktúrával rendelkező városi közösséget teremt.

A mostani díjnyertes, kis- és középvállalkozói kategóriába tartozó Szepesi Virágkertészet Kft. egy 36 éves múltra visszatekintő kertészet. A cég pályázatában az egyszer használatos műanyagtermékek használatának mellőzésén kívül az egyszer használatos műanyagtermékek környezetére gyakorolt hatásának csökkentése iránti intézkedéseket; a környezettudatos hulladékkezelést, a hulladék keletkezésének megelőzését, valamint a keletkező hulladák csökkentését célzó intézkedéseket; továbbá a károsanyag-kibocsátás csökkentését, a levegőminőség javítása iránt tett intézkedéseket vállalta.

Szepesi Zsolt, a Szepesi virágkertészet tulajdonosa, hangsúlyozta, nagyon örülnek, hogy ennek a folyamatnak a vállalkozásuk a részese lehet és munkájukkal elősegíthetik, hogy Debrecen élhetőbb város legyen.

A Fenntartható Debrecen Díjra az elmúlt évek során azok a gazdálkodó szervezetek nyújthattak be pályázatot, melyek vállalták az egyszer használatos műanyagtermékek használatának mellőzését, valamint a környezet megóvása érdekében, a pályázati kiírásban meghatározott, legalább két kategóriában további vállalást tettek. Miután Magyarország Kormánya betiltotta az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalát, a Fenntartható Debrecen Díj új koncepciójának kidolgozását tette szükségessé. Az új tervezetben bővült a választható zöld intézkedések köre, és a jelentkezők konkrét javaslatokat kapnak, arra, hogyan tehetik még fenntarthatóbbá üzemelésüket. A pontozás egyenesen arányos a megvalósított intézkedések fenntarthatóságának arányával, így kerülnek értékelésre a szervezeten belüli környezetvédelmi indíttatású továbbképzések. 

Az új koncepció részeként minden évben odaítélhető a Fenntartható Debrecen Nagydíj, amelyet a tárgyévben legtöbb pontot elérő pályázó nyer meg és vehet át ünnepélyes átadó keretében. Az új felhívás már elérhető a „Future of Debrecen” weboldalán. 

Kecskeméti Áron és Mihalik Gergő volt a Kispálya vendége

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek