Debrecen
2022-05-09

Nyári táborok a Debreceni Szakképzési Centrum Digitális Alkotóműhelyében

A tavalyi évben tapasztalt hatalmas érdeklődés nyomán idén is nyári táborokban vehetnek részt a gyerekek, akik a DSZC Burgundia utcai telephelyén lévő Digitális Közösségi Alkotóműhelyben ismerkedhetnek meg modern technológiai eszközökkel.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, hogy fontosnak tartják a szakképzés népszerűsítésének napirenden tartását, erre pedig hatékony módszer a nyári táborok szervezése.

A Debreceni Szakképzési Centrumban az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt a beiskolázott diákok száma, és drasztikusan csökkent a lemorzsolódás, különösen a kilencedikes évfolyamokon. Ennek oka, hogy a tanulók kellő információval rendelkeznek, és tudatosan választják a szakmatanulást. A szakképzési centrum fontosnak tartja azt, hogy a fiatalok minél hamarabb megtalálják azt a szakot, amelyben, a későbbiekben is dolgozni fognak. Ezért is szervezik a 10 és 14 év közötti gyerekeknek a nyári tábort. Így már az ötödikes tanulókat is megszólítják.

A programsorozat a Digitális Közösségi Alkotóműhelyekben kerül megrendezésre, mely műhelyek célja, hogy a gyerekek aktívan részesei lehetnek, egy-egy innovációs folyamatnak legyen az egy 3D nyomtató vagy lézervágó, amivel szabadon alkothatnak. Mindezek mellett, az idei évben két alkalommal is üzemlátogatáson vehetnek részt a diákok, ahol a cégek bemutatnak egy-egy modern gyárat és a kipróbálható technológiát üzemi környezetben tekinthetik meg.

Gyöngyné Czene Ágnes, a DSZC Burgundia utcai telephelyén található Digitális Közösségi Alkotóműhely műhelymestere, elárulta, hogy három tematikában szervezik meg a táborokat. Az első június 27 és július 1. között kerül megrendezésre, ahol a fiatalok egy okosházat építhetnek majd meg. A házak kialakítása 3D nyomtatóval, lézervágóval történik, az „okosságot” pedig programozással érik majd el.

A második tábort július 11-15. között tartják a „Debrecen az élhető város” témában. Itt a diákok megalkotják jövőbeli városukat, ki hogyan képzeli el Debrecent 10, 20 év múlva, majd egy olyan lekicsinyített várost hoznak létre, ahol szívesen élnének.

Az elmúlt években már tartott a DSZC Szuperhősök tábort, amit a visszajelzések alapján a gyerekek nagyon élveztek, így a harmadik hét augusztus 15-19. között e téma köré épül. A fiatalok megalkotják saját hősüket, felruházzák őket erőkkel, ezt követően pedig egy társasjáték formájában „megküzdenek” a „gonoszokkal”.

A táborok idén is ingyenesek lesznek, háromszori étkezést biztosítanak a diákoknak. A terem befogadóképessége 12 fő jelentkezését teszi lehetővé, és leginkább a 10-14 éves korosztály számára ajánlják a pályázást. A foglalkozások 8-15 óráig tartanak, de ügyeletet is biztosítanak reggel fél nyolctól, valamint délután 15-16 óráig.

Jelentkezni, jelentkezési lappal és szülői nyilatkozat beadásával lehet, melyek hamarosan letölthetőek lesznek a Debreceni Szakképzési Centrum honlapjáról. 

Tízéves a Lippai Roma Szakkollégium

Folyamatos innováció a Debreceni Lovasakadémián

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek