Debrecen
2022-04-28

Idén négy napra Debrecenbe költözik a Ritmo Piknik világzenei fesztivál!

Napközben családi programokkal, változatos workshopokkal várunk, esténként pedig koncertekkel, a legjobb világzenészekkel élheted át a felfedezés élményét. Április 29. és 30., valamint május 4. és 5. között is megtelik a város zenével. Pénteken a Dalinda, VENi a Nasip Kismet és a Los Orangutanes lép színpadra.

A Dalinda egy háromtagú a cappella formáció, állandó tagjai Nádasdy Fanni, Paár Julianna és Tímár Sára énekesnők. A Dalinda tagjai autentikus magyar népdalokat adnak elő többszólamú, a cappella énekkel –  énekelnek szerelemről és szerelmi bánatról, anyaságról és gyászról, énekelnek vicces és szívfájdítóan szomorú dalt is. 

Dalaik frissek, személyesek, de közben nem veszítenek semmit eredeti erejükből sem. Mindhárom énekes elkötelezett a népi kultúra felé, talán ebből fakad feldolgozásaik magabiztos játékossága. 2015 óta aktívan koncerteznek, a megannyi magyarországi állomás mellett már Kínában, Mongóliában és Indiában is felléptek, és a 2020-as WOMEX versenyprogramjába is bekerültek. Most a Ritmo Pikniket hódítják meg modern népdalaikkal.

04.29. Péntek | Déri tér 18.00

Mielőtt zenélni kezdett volna, VENI, azaz Szász Veronika klasszikus zenét és képzőművészetet tanult, kórusokban énekelt és több zenekar projektjeiben is közreműködött. VENI zenéjében megnyugtató vokáljával klasszikus népzenei motívumokat idéz fel, miközben a szellős popzenét és némi elektronikával keveri. Előadásai során nagy hangsúlyt helyez az improvizációra is, hogy zenekarával az eklektikus műfajú darabjait úgy szólaltassa meg, ahogyan azt a pillanat ihletettsége hívja.

04.29. Péntek | Déri tér 20.00

A zenekar Arif Erdem Ocak Budapesten élő török származású előadóművész szerelemprojektje. Ocak még 2010-ben költözött Magyarországra, hogy szólókarrierbe kezdjen. A Nasip Kismet alapításakor a török népzene kortárs értelmezései felé fordult, az eredmény pedig önmagáért beszél: folk és pop találkozása, intenzív gitár- és ritmusszekció, pszichedelikus dallamok idézik fel Anatólia jelenét és múltját.

04.29. Péntek | Dósa nádor tér 19.00

Rázódj bele a Los Orangutanes kelet-európai fúziós cumbiájába! A banda minden szempontból jó mix – magyar, perui, uruguayi tagjaik játszanak még többek közt az Irie Maffiában, a Besh o droMban és a Zubolyban is. Ráadásul olyan műfajt képviselnek, ami karibi-kolumbiai, fúvós alapú népi tánczenére épít, de magába olvaszt mindent, ami szembejön. Találkozz a cumbia fenegyerekeivel a Ritmo Pikniken!

04.29. Péntek | Dósa nádor tér 21.00

Kanye-inspirálta melankólia a Superorganism új dalában

Bartók Tavasz

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek