Debrecen
2022-04-14

Bemutatkozik Csendeske!

A Debreceni Állatkert 2008 óta ad otthont pápaszemes pingvinkolóniájának az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében, ez idő alatt pedig igazi közönségkedvenccé nőtte ki magát nemcsak a pingvinek látványetetése, hanem napi egészségügyi sétájuk is, amelyre a mai naptól a látogatók is elkísérhetik őket 13:45-től.

Annak érdekében, hogy ez a népes, jelenleg 22 egyedet számláló állomány továbbra is évről évre fiókákkal gyarapodhasson és megőrizhesse genetikai sokszínűségét, április 8-án, az Állatkertbarátok Napján egyedcserére került sor a Debreceni és a Fővárosi Állatkert között, amelynek keretében két cívisvárosi tojó, Beriszló és Mazsola Budapestre költözött, helyükre pedig megérkezett Csendeske, a 2018-ban kelt fiatal hím. Az új jövevény meglepően gyorsan beilleszkedett az így már kiegyenlítettebb ivararányú csapatba, ami külön örvendetes a pingvinek április 25-i világnapjához közeledve. Az intézmény bízik benne, hogy hamarosan ő is hozzájárulhat majd e fenyegetett faj tenyészprogramjának sikeréhez.

Afrika egyetlen pingvinfaja, a pápaszemes pingvin (Spheniscus demersus) a kontinens déli csücskének partvidékén és a környező szigeteken őshonos. Magyar elnevezését a szeme fölötti csupasz, rózsaszín foltról kapta, amely a hőszabályozásban segíti; ha megemelkedik a pingvin testhőmérséklete, több vér áramlik erre a területre, majd hűl le a környező levegő által. A pingvinekre jellemző fekete-fehér frakk csak a szárazföldön feltűnő viselet, mivel úszás közben kiváló rejtőszínként szolgál: az állat fekete háta a sötét víztükörbe, fehér hasa pedig a vízen áttetsző napos égboltba olvad bele, egyaránt megtévesztve a prédaállatokat és a potenciális ragadozókat. A fajt eredeti élőhelyén elsősorban a táplálékforrásait veszélyeztető ipari léptékű túlhalászat, illetve az olajszennyezés fenyegeti, ezért jelenleg veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

Debrecen-Nagyvárad: agrárpartnerség

Bőséges választék az egyetemi állásbörzén

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek