Debrecen
2022-03-13

Újabb környezetvédelmi lépés Debrecenben

Debrecen városa a veszprémi Pannon Egyetemen 2022. március 11-én alapító tagként csatlakozott a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform létrehozásához. Ma pedig arról tudunk beszámolni, hogy egy olyan intézkedést tettünk, ami ezt a célt szolgálja itt, Debrecenben – mondta Balázs Ákos alpolgármester 2022. március 12-én tartott sajtótájékoztatóján.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kezdeményezett platformhoz, kis-, közepes és nagyvállalkozások – többek között a MOL –, egyetemek – köztük a Debreceni Egyetem is – csatlakoztak. A platform célja az, hogy a résztvevők együttműködjenek, s közösen dolgozzanak a körforgásos (a nyersanyagokat minél tovább és minél szélesebb körben újrahasznosító) gazdaság kialakításán Magyarországon – hangsúlyozta Balázs Ákos.

Ennek a gondolatnak a jegyében Debrecenben a város 40 pontján – minden városrészben  –használtsütőolaj-gyűjtő konténereket helyeztek ki. – Szeretjük ezt a várost, és a Zöld Munkacsoporttal együttműködve, a Future of Debrecen mozgalom keretében dolgozunk azon, hogy folyamatosan újabb és újabb környezetvédelmi intézkedéseket vezessünk be Debrecenben. Azért, hogy élhető, szerethető és tiszta településen éljünk, s gyermekeink is majdan akár egy jobb állapotban lévő várost vegyenek át tőlünk, mint ahogy azt mi kaptuk elődeinktől. Vannak olyan kezdeményezések, amiket mi indítottunk el, és vannak olyanok, amiket jó gyakorlatként veszünk át máshonnan. Ez a mostani egy ilyen jó gyakorlat – mondta Balázs Ákos. Néhány hazai településen már működik ilyen begyűjtő rendszer, viszont mivel Debrecenben a 40 gyűjtőpont gyakorlatilag a teljes várost lefedi, ez Magyarországon egyedülálló. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy ennek a programnak mekkora a környezetvédelmi hatása, hiszen egy liter használt sütőolaj egymillió liter vizet is képes elszennyezni. Ha a begyűjtéssel ezt meg tudjuk akadályozni, óriási előrelépést tudunk tenni a környezetvédelem terén.

A debreceniek az otthonukban keletkező használt sütőolajat, sütőzsiradékot, kókuszolajat és pálmaolajat – tehát kizárólag használt háztartási sütőanyagot, motorolajat nem – már otthon lezárt műanyagpalackokban tudják a konténerekbe bedobni. Nagyon fontos tehát az is, hogy a konténerekbe nem beleönteni kell a használt sütőolajat, hanem lezárt műanyagpalackban, a palackkal együtt kell bedobni! Ha a bedobáskor mégis csöpögés keletkezne, azt a konténer alatt elhelyezett cseppfogó tálca fogja fel, így a konténer alatti talaj sem szennyeződhet. A debreceni megoldás innovációja, hogy a telepítést végző cég a 800 literes gyűjtőkonténereket telítettségjelző érzékelőkkel szereli fel, így akkor tudják őket cserélni, amikor azok valóban megteltek. Ez is a környezet védelmét szolgálja.

Balázs Ákos hangsúlyozta: a más városokban szerzett eddigi tapasztalatok alapján arra lehet számítani, hogy Debrecenben egy városlakóra vetítve évente 1 kilogrammnyi használt sütőolajat – összesen mintegy 200 tonnányit – fogunk tudni begyűjteni, de azon fogunk dolgozni, hogy ez minél nagyobb mennyiség legyen, és egy csepp használt sütőolaj se kerüljön a lefolyóba, vagy bárhová máshová, ahol károsítja a környezetet.

A használt sütőolajból a begyűjtést is végző Biotrans Kft. – amely 100%-ban magyar tulajdonú cég – biodízelt és biogázt állít elő, amivel hozzájárul hazánk energiabiztonságának megteremtéséhez is.

 

A használt sütőolaj gyűjtéséhez a város segítséget is nyújt a debrecenieknek: összesen 10 ezer darab, speciálisan erre a célra kialakított tölcsért biztosít az érdeklődőknek. A tölcsért a következő címen elérhető weboldalon lehet igényelni – http://www.futureofdebrecen.hu/sutoolaj –, majd 2022. március 21-től a program partnere, a Debreceni Vízmű Zrt. ügyfélszolgálatán (Hatvan utca 12-14.) átvenni ügyfélfogadási időben (hétfő-szerda: 8:00-15:00 óra, csütörtök: 8:00-20:00 óra, péntek: 7:00-12:00 óra).


A használtsütőolaj-gyűjtő konténerek helyszíneinek térképe a Future of Debrecen weboldalán (http://www.futureofdebrecen.hu/sutoolaj) és a http://cseppetsem.hu  weboldalon található meg.

 

Nem sikerült a születésnap

Terelés a március 15-i ünnepi felvonulás ideje alatt

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek