Debrecen
2022-02-22

Tovább fejlődik a szociális ágazat

Az egészségyügyi, szociális, turisztikai, civil és ifjúsági terület a város 2022-es költségvetésében, az előző évekhez hasonlóan is többletforrásokhoz jutott. Idén közel 2 milliárd forintot szánnak az ágazat fejlesztéseire.

Kiemelten fontos a szociális ágazat, ezzel kezdte beszédét Széles Diána, Debrecen alpolgármestere a 2022. február 22-én tartott sajtótájékoztatóján, majd hozzátette, hogy  a szociális ellátórendszer 4,5 milliárd forintból működik Debrecenben, melynek felét a város állja a saját költségvetéséből, másik fele pedig kormányzati támogatásból tevődik ki. 

A legnagyobb összeg a működési költségekből, a bölcsődékre jut, mely közel 2 milliárd forintot tesz ki. A szociális szolgálat 1,6 milliárd, a Gyermekvédelmi Intézmény 160 millió, a Család-és Gyermekjóléti Központ pedig 600 millió forintból működik.

A város minden évben kétszer jutalmazza a szociális területeken dolgozókat, ezzel hálálják meg a Koronavírus-járvány idején nyújtott segítségüket. Az esztendőben a jutalmak kifizetése 150 millió forintból történik.

Széles Diána hozzátette, hogy az idén sem állnak meg az ágazat fejlesztéseivel, céljuk az, hogy minden egyes intézmény fel legyen újítva. Erre, közel 2 milliárd forintot szán a város a költségvetésből.

A Fogyatékos Személyek Ifjúság Utcai Nappali Intézményének fejlesztése jelenleg a bontási fázisnál tart, csak ezután térhetnek majd át az építkezésre. A létesítmény 375 millió forintból újulhat meg. 

A Városi Szociális Szolgálathoz tartozó létesítmények fejlesztése közel 600 millió forintból fog megvalósulni. Ezek között van, a Thomas Mann Utcai Nappali Idősek Otthona, melyet 70 millió forintból fejlesztenek, ennek munkálatai lassan a végéhez érnek ezért az idei évben főként eszközbeszerzésre fogják fordítani az erre szánt forrást. A Süveg Utcai Idősek Klubja is megújul, mely a Csapókerti Közösségi Ház fejlesztésével közösen valósulhat meg. 

A Pallagi Úti Idősek Házának rekonstrukciójára a város eddig 400 millió forintot költött. Mindeddig a belső terek, a dolgozók öltözőinek felújításával foglalkoztak, hogy az ott élők és az alkalmazottak számára egy komfortos közeget tudjanak teremteni. Most elkezdődhet a külső homlokzat felújítása, melyre a város 50 millió forintot szán. 

Az alpolgármester az egyik legfontosabb döntésnek tartja, hogy létrehozták a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetet (DAEFI), hiszen ezzel a városban és az országban is egyedülálló programot tudtak létrehozni a gyermekek szűrésével kapcsolatban. Szintén az országban egyedüli az anyatejgyűjtő állomás fenntartása, de elindult a Mozdulj Debrecen program is, melynek rendezvényein tavaly október óta több, mint 5500-an vettek részt a debreceni lakosságból, a kezdeményezéshez köthető szűrésekre pedig több, mint 1500-an mentek el. A DAEFI támogatására közel 100 millió forintot költ a város.

A turizmus kapcsán elmondta, hogy közel 4000 ember dolgozik a városban ebben a szektorban, ezért kulcskérdés az ágazat újraindításának segítése. A Koronavírus-járvány előtt, 2019-ben 420 ezres vendégéjszaka számmal rendelkeztek, ez a járvány hatására felére esett vissza, tavaly sikerült ezen 10 százalékot emelni, ha pedig nem lesznek korlátozó intézkedések egy-két éven belül vissza tudnak térni a 2019-es adatokhoz. 

A Civil Szervezetek támogatása az előző évekhez hasonlóan fog folytatódni, a fiatalokat érintő ösztöndíjprogramokat és tehetséggondozást továbbra is támogatni fogják. 

Az idén három bölcsőde is megújul majd, a város legnagyobb bölcsődéje a  Károlyi Mihály utcai, 627 millió forintos, a Görgey utcai 300 milliós a Gáborjáni Szabó Kálmán utcai 331 millió forintos beruházás lesz. 

A Kassai Út 115. alatti gyermekorvosi rendelő egy 52 millió forintos beruházás keretében újul meg, a Böszörményi 68. alatti Gyermekvédelmi Intézményben 4 új lakást fognak kialakítani, ahol a krízishelyzetben lévő gyermekeket tudják majd elhelyezni. 

Széles Diána végezetül hozzátette, hogy az összes nagyobb mértékű beruházást azért hozzák létre, hogy a debreceniekért tegyenek. A költségvetés azokra a lakossági észrevételekre, kritikákra reagál amiket az itt élők fogalmaznak meg.

 

Cs.Varga Péter

„Egyetemre megy” a Krones

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek