Debrecen
2022-02-17

Elkészült az idei költségvetési tervezet

Bemutatták Debrecen 2022-es költségvetését. Az idei évben a növekedés, a fejlődés és a stabilitás fogja jellemezni a város büdzséjét. A középpontban a gazdaságfejlesztés és a közlekedésfejlesztés állnak majd. A mérlegfőösszeg több, mint 184 milliárd forint.

Az idei költségvetést bemutató sajtótájékoztatón Papp László, Debrecen polgármestere kiemelte, tényszerűen megállapítható az, hogy a város mára erősebb, mint a Koronavírus- járvány kitörése előtt volt. A gazdaság az elmúlt két évben rendkívüli mértékben erősödött, az iparűzési adó a tavalyi évben a tervezetthez képest 22 százalékkal haladta meg. A vállalkozások által bevallott 2020. évi önkormányzati szintű adóalap az előző évhez képest 9,8 százalékos növekedést mutat.

Ezalatt az idő alatt olyan iparágak erősödtek meg, melyek egy új világgazdaság alappillérei lehetnek. Ilyenek a járműgyártás, az energiatároláshoz kapcsolódó gyártási tevékenységek és az ide kötődő beszállítói programok. A városvezető szerint ezek a folyamatok abba az irányba mutatnak, hogy Debrecen Közép-Európában, a 21. század egyik nyertes városa lesz. 

A város idei költségvetését is a horizontális fejlesztéspolitika szellemében igyekeztek megtervezni. Ez azt jelenti, hogy a lakosok által elküldött észrevételek, javaslatok is megfelelő választ kapnak a költségvetési folyamatokban. Ennek köszönhetően a lakótelepekre, a Kertségere valamint a városközpontra és a külső területekre is egyaránt jelentős fejlesztési forrást szánnak.

2022-ben a gazdaságfejlesztésé és a közlekedésfejlesztésé lesz a főszerep, emellett folytatódnak a Zöld Város Programok, az intézmény fejlesztések, valamint a kultúra és jóléti fejlesztések. Még az idén elindulnak azok a lakáspiaci folyamatok, melynek kapcsán a következő évtől már beszélhetünk bérlakásprogramokról is. 

A város ebben az évben 184,72 milliárd forintból gazdálkodhat, ez a tavalyi évhez képest 13,6 százalékkal magasabb. A helyi adóbevételek tekintetében egy dinamikus növekedést láthatunk, hiszen 21,8 százalékkal nőtt, azaz 21,12 milliárddal számolhat a város.  A működési költségvetési kiadás főösszege 61,88 milliárd forint, mely 4,7-kal százalékkal nagyobb, mint a tavalyi évben.

Városüzemeltetési kiadások 3,78 milliárd, zöldterületi kiadások 3,18 milliárd forintot tesznek ki. Előbbi 18,4, utóbbi 7,8 százalékkal növekedett. A kertségi fejlesztésekre 6,16 milliárd forint a keret, itt az előző évhez képest 1 százalékos növekedés figyelhető meg. A beruházási főösszeg kiemelkedően magas, 84,91 milliárd forint. 

Az általános tartalékot 980 millió forintban, a céltartalékot pedig 522 millió forintban határozták meg. Hitel pedig a 2021-es évhez hasonlóan idén sincs.

Gazdaságfejlesztésre 26, 4 milliárd forintot szánnak, ehhez hozzáfűzve Papp László elmondta, hogy jelenleg két nagy ipari övezet fejlesztése zajlik, az elmúlt években középpontban az Északnyugati Gazdasági Övezet fejlesztése volt, ahol a munkák nagy részét már elvégezték, és megkezdődhet a BMW gyár építése. Épp ezért az idén a hangsúly újra áttevődik a Déli Gazdasági Övezetre, ahol egy kis és középvállalkozói parkot fognak kialakítani. 

Közlekedésfejlesztésre 20,4 milliárd forint van elkülönítve. Az előző évben elindított projektek folytatódni fognak, és indítanak új beruházásokat is. Elkezdődik többek között a repülőtér infrastruktúra fejlesztése, valamint a keleti elkerülő út belső gyűrűjének fejlesztése. A polgármester kiemelte még a Sas utcai mélygarázs, és a 3-as villamosvonal kiépítését melynek az előkészítéséhez szükséges forrást tartalmazza az évi költségvetés. Az 1-es villamosvonal rekonstrukciója is megtörténik, továbbá járda és lépcső felújítási program is megvalósul. Folytatódik az autóbuszpark cseréje, és a következő évben a város kerékpárút hálózata eléri majd a 130 kilométert is. 

Zöldterületi, szabadidős és sportfejlesztések tekintetében 6,99 milliárdból gazdálkodik a város ezek közül a városvezető a Petőfi tér rekonstrukcióját, a Tócóskerti Zöld Város Programot, a Sziget Kék játszótér teljes átépítését és a Civaqua programot emelte ki, melynek a tavasz folyamán elindul a kivitelezése. Hozzátette az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő szolgáltatásainak bővítését, melynek előkészületeit szeretnék az idei évben lezárni, ezt követően pedig hozzákezdeni a felújításhoz.

Jelentős mértékben növekedett az intézményi fejlesztések főösszege is, ez 14 milliárd forint. Az óvodákat és a bölcsődéket folyamatosan újítják, de emellett fontos, hogy új létesítmények is létrejöjjenek.  A Tócóvölgyben például az új óvoda már ősszel üzembe állhat. A közösségi házak is szintén megújulhatnak, ilyen például a Csapókerti Közösségi Ház. 

Kulturális fejlesztésekre 15,4 milliárd forintot szánnak, ebből a Csokonai Fórum és Csokonai Színház felújítását hangsúlyozta a polgármester, valamint 2022-ben a Természettudományi Múzeum tanulmánytervének elkészítése lesz az egyik fontos feladat.

Szociális és egészségügyi fejlesztésekre 876 millió forint van elkülönítve, melyből folytatni fogják a Pallagi Úti Idősek Házának felújítását, melyre közel 400 millió forintot költött a város. Tervben van a Fogyatékos Személyek Ifjúság Utcai Nappali Intézményének Infrastrukturális fejlesztése, valamint a Kassai úti orvosi rendelő felújítása is, zárta beszédét a városvezető.

Már pontokért lépnek pályára megyei csapataink

Futballszakemberek

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek