Debrecen
2022-01-28

Szeptembertől indul az oktatás a Debreceni Német Általános Iskolában

A következő tanévtől két osztállyal kezdi meg működését a Debreceni Német Általános Iskola, ahol magyar és német gyerekek közösen készülhetnek fel az életre, hangsúlyozta Papp László, Debrecen polgármestere a 2022. január 28-án tartott sajtótájékoztatón.

Az elmúlt években olyan folyamatok indultak el a városban, melyeknek egyik fontos eleme az oktatási rendszer fejlesztése. Ahogyan Debrecen jelentősége növekszik a nemzetközi térben, úgy az oktatási rendszert a változó körülményekhez kell igazítani, mondta Papp László, polgármester. 

Visszaemlékezett, hogy 2019-ben nyitotta meg kapuit a Debreceni Nemzetközi Iskola, nem sokkal ezután pedig tekintettel a városba érkező német vállalatokra, elkezdték a Debreceni Német Általános Iskola megvalósítását. 

Az intézmény a város oktatási portfóliójának kiemelkedő eleme lesz. Az iskola a vénkerti városrészben kap helyet, a kéttannyelvű, Dózsa György Általános Iskola szomszédságában. Az oktatás alapvetően német nyelven történik majd, de a magyar gyerekek számára lehetőség lesz a nyelvtan és az irodalom tantárgyakat saját anyanyelvükön tanulni, míg a német gyerekek a magyart, mint idegen nyelvet sajátíthatják el. Az iskolába felvett diákok, hasonlóan a város többi intézményeihez, térítésmentesen tanulhatnak. 

Papp László beszámolt arról is, hogy Debrecen a kéttannyelvű oktatás területén rendkívül jó helyzetben van, hiszen az általános és középiskolákat tekintve csaknem 900 gyermek részesül magyar-német kéttannyelvű oktatásban, a szakképzési rendszerben pedig további 1500 diák.

Egri Miklós, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja (MNÁMK) Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány kuratóriumának elnöke a sajtótájékoztatón beszámolt arról is, hogy ebben az iskolarendszerben a tanulók egy magyar és egy német nyelvű érettségi bizonyítványt is szerezhetnek.

A debreceni intézmény finanszírozása több forrásból történik, hiszen az épületet és az iskola működtetéséhez szükséges berendezéseket a város adja, az állami támogatásnak köszönhetően pedig az intézmény a tanítás elkezdéséig teljesen megújul majd.

Szauter Terézia az MNÁMK főigazgatója kiemelte, hogy az intézmény vezetését több szakember látja majd el, az iskolavezető és a tagintézmény vezető is Németországból érkezik. Az általános iskola tanítói ugyancsak innen érkeznek majd, ezáltal garantálható lesz, hogy magas színvonalú németországi képzés fog zajlani az intézmény falai között. A tantestület tagja között magyar pedagógusok is lesznek, akik szintén magas szinten fogják oktatni a magyar nyelvtant.

Mivel Németországban az általános iskola legelterjedtebb modellje a magyar 1-4. általános iskolai osztálynak felel meg, a debreceni intézményben is ebben a keretben fog megkezdődni az oktatas. Az osztályok felmenő rendszerben indulnak, eszerint 2022.szeptemberében két osztállyal indul az oktatás. Az első osztályba jelentkezhetnek magyar gyermekek is, ide összesen 20 tanulót tudnak majd felvenni, a másik osztályba, német családok másodikos, harmadikos és negyedikes, német anyanyelvű gyermekeinek jelentkezését várják majd. 

A Debreceni Német Általános Iskolában zajló oktatásról, az iskola mindennapjairól a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja 2022. március 1-jén videókonferencia keretében tervez szülői tájékoztatót, s a központ honlapján (https://mnamk.hu) tesznek közzé információkat, jelentkezési lapokat, az iskolában való munka iránt érdeklődő magyar pedagógusoknak szóló tudnivalókat. A szülők jelentkezését március közepéig várják majd, s április 14-15-én lesz az elsősök beiratkozása.

 

Bűnügyi őrizetben a debreceni ékszerbolt rablói

Hosszabbításban győzött a Brassó ellen a DEAC

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek