Debrecen
2022-01-14

Áttörés a csont- és ízületpótló implantátumokban

Új típusú eljárás keretében az eddigiektől is hatékonyabban pótolhatják a fémből készült csont- és ízületpótló implantátumokat. A kutatói program, amely során az anyagszerkezetet kifejlesztették, négy éve kezdődött.

A projekt célja, hogy titán alapú 3D nyomtatóval tudják pótólni azokat a csontokat, amelyek nehezen vagy egyáltalán nem tudnak megfelelően rögzülni. A programban leginkább a csípő ízületekre és a medencecsont különböző hiányaira fókuszálnak.

Prof. Csernátory Zoltán elmondta:

,,A betegeink között nagyon sok olyan van, akinek jelentős többé-kevésbé jelentős, de a jelenlegi kurázs módszerekkel nem pótólható csonthiánya van, vagy a medencecsontban, vagy éppen a combcsont felső végében, tehát a csípőízület környezetében. Ez az elhasznált protézisek, vagy daganatos eltávolítások, vagy balesetek után alakul ki a leggyakrabban."

A támogatást a VARINEX Zrt. által vezetett konzorcium kapta, amelynek tagjai a Debreceni Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, a Nyírágyházi Egyetem és a Kereken-Pálya Kft. voltak. A közös kutatás 2017-ben indult, az összköltsége pdig 2 milliárd forint volt. Ez az országban egy egyedülálló rendszer, ami biztosítja a személyre szabott rácsos szerkezetű titán csont- és ízületpótló implantátumok elkészítését.

Falk György a VARINEX Zrt. elnöke kiemelte:

,,A betegről készül egy CT, majd van egy tervezési eljárás. Folyamatos interakció van az orvosok, a mérnökök, vagy biomechanikusok között. Ez a konzultáció egy folyamatos oda-vissza beszélgetést eredményez, amelynek során  létrejön egy olyan implantátum, amit már érdemes legyártani."

A projektfeladatokat a két egyetem közösen tervezte meg és a részeredményeik révén biztosította a több ciklusú fejlesztési folyamat magas színvonalú végrehajtását, valamint nemzetközileg is figyelemre méltó eredményét.

Vízilabda világliga - Märcz Tamás keretet hirdetett

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek