Debrecen
2022-01-07

Elkezdődik az új Magyar Természettudományi Múzeum építésének előkészítése Debrecenben

A 2022. január 07-én erről tartott sajtótájékoztatón Papp László elmondta: a Kormány 2,4 milliárd forint támogatást biztosít ahhoz, hogy Debrecen városa a Természettudományi Múzeum megvalósításához szükséges előkészítő munkálatokat elvégezze.

A támogatási szerződés alapján el kell készítenünk egy részletes megvalósíthatósági tanulmányt. Ezt követően egy tervpályázati eljárás lebonyolítása a következő lépés, és ha az eredményes, akkor következik az engedélyes tervek és a kiviteli tervek elkészítése. Ez mindenképpen egy több éves előkészítési folyamatot igényel – tette hozzá a polgármester.

Papp László kiemelte: Debrecenen belül két helyszínen valósulhat meg a múzeum. Az egyik helyszín az Oláh Gábor utca - mi erre tettünk javaslatot - emellett még egy másik helyszín, ami a raktározási funkciókat tudná biztosítani, a 4-es főút mentén, egy néhány perces autóútra innen az apafai lőtér önkormányzati területe és annak környezete. Az Oláh Gábor utcán maga a kiállítótér, a kiállító helyszín és egy kisebb raktárkapacitás jönne létre, a nagyobb raktárkapacitás pedig innen néhány kilométerre, néhány perces autóútra lenne kialakítható. Ott természetesen a kutatási feltételeket is lehet biztosítani, ha majd az ehhez szükséges döntések megszületnek –hangsúlyozta a polgármester.

A Természettudományi Múzeum számára megítélésünk szerint páratlan lehetőséget biztosít az, hogy természeti, erdei környezet veszi körül és közvetlen kapcsolata van egy állatkerttel. A másik nagyon fontos érv, hogy a közelben található Főnix Csarnok hatalmas parkolója jelentős parkolási igényt tud felvenni buszparkolókkal, tehát a forgalmat nem kell behozni erre a területre, a 4-es főútról tömegközlekedési eszközökkel is nagyon jól megközelíthető a létesítmény – árulta el a polgármester. Aki hozzátette: fontos szempont volt még a Természettudományi Múzeum elhelyezési javaslatánál az egyetemek, az egyetemi campusok közelsége.

A Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetése régóta napirenden lévő kérdés. A kormány már korábban elkötelezte magát amellett, hogy Debrecenben szeretné a Természettudományi Múzeum új épületét felépíteni és az elhelyezését biztosítani – mondta el Kósa Lajos országgyűlési képviselő.

Az országgyűlési képviselő kiemelte: az volt az első szempont, hogy sokkal inkább természettudományos élményparkot kell építeni, mintsem hagyományos múzeumot. Majd hozzátette: másik nagyon fontos szempont az idegenforgalom. A debreceni idegenforgalomban négyezer ember dolgozik, szállodaépítési program zajlik a városban, és ez egy nagyon fontos idegenforgalmi pont lehet.

Kósa Lajos kitért az oktatás és a közlekedési infrastruktúra helyzetére is: Debrecen egyetemváros, iskolaváros, a városban hetvenezer diák tanul. Debrecen remekül elérhető az országban légi közlekedéssel, ha éppen külföldi kapcsolatokról van szó, emellett autópálya kapcsolatokkal rendelkezik, így természetesen figyelni kell arra, hogy ezt a szerepét szintén megőrizze a Természettudományi Múzeum. Ehhez Debrecenben minden adottság megvan – zárta beszédét a képviselő.

 

Együtt formáljuk a jövő robotjait

Belvárosi olimpikonok a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek