Debrecen
2022-01-06

Jól haladnak a munkálatok a debreceni színházakban

Papp László, Debrecen polgármestere 2022. január 6-án sajtónyilvános bejárás keretében megtekintette a Csokonai Színház, valamint a Csokonai Fórum épületében zajló munkálatokat.

A Csokonai Színházban Papp László elmondta, hogy az épület felújítása meghaladta a 40 százalékos készültségi szintet. Alapvetően még az építési munkálatok zajlanak: a kivitelező a szerkezeti munkálatokat nagyjából befejezte, s ezt követően a gépészeti, színpad-, illetve színháztechnikai szerelések következnek. Még zajlanak a külső homlokzati felújítások – például a homlokzat szobrainak, díszítőelemeinek restaurátori munkái is –, bár az új nyílászárókat javarészt már beépítették. Folyamatban van az épületben a liftek beszerelése is.

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója a színpadtechnika kapcsán a dupla – gyűrűs – forgószínpad szerelésére hívta fel a figyelmet. Mint elmondta, már a színház korábbi forgószínpada is az egyik legnagyobb ilyen berendezés volt Magyarországon. Az új, gyűrűs rendszer azt teszi lehetővé, hogy a forgószínpad egyszerre két irányban fog tudni elmozdulni. A középső részén lesz egy olyan, 5x5 méteres díszletező emelő, ami lehetővé teszi majd azt, hogy egy új jelenethez akár a zajló előadás közben is új díszletelemeket lehessen elhelyezni a színpadon. Teljesen megújul a színház fényparkja és hangosítási rendszere is. Az igazgató véleménye szerint a nézőtér megjelenése olyan mértékben változik meg, hogy az mégis idézni fogja a Csokonai Színház régi, megszokott hangulatát.

A polgármester a hangtechnika megújulása kapcsán kiemelte, hogy ehhez kapcsolódva a nagyothallók számára külön audiotechnikai rendszer áll majd rendelkezésre, hogy ők is a lehető legteljesebb mértékben élvezni tudják az előadást. A színház épülete alkalmas lesz arra, hogy mozgássérültek – beleértve nem csak a nézőket, hanem például a színház zenekarának érintett tagjait is – akadálytalanul vehessék igénybe. Papp László szerint Debrecenben jelenleg az ország egyik legmodernebb színháza készül. A Csokonai Színház épületében nagyon sok új technikai megoldás lesz, s ugyanez igaz a Csokonai Fórumra is, ahol a színház instrukciói szerint zajlik a színháztechnikai beruházás. A polgármester örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy jó ütemben haladnak a munkálatok, s egészen biztos, hogy a színházlátogatók 2023-ban birtokba vehetik a Csokonai Színház épületét.

A Csokonai Színház épülete felújításának kivitelezését 9 milliárd 622 millió forintért nyerte el a Hunép Zrt. A beruházás finanszírozásának állami forrása részben a Modern Városok Program, részben a Debrecen 2030 Program. Az építési területet 2020. szeptember 17-én vette át a cég, s a munka nagyságát mutatja, hogy az átadási határidő 2023-as. Ilyen léptékű, átfogó, ilyen hosszú és nagyon összetett felújítási folyamatra még soha nem került sor a színház épületében. Korábban több mint 500 ülőhely volt a színházban, de ebből 350 volt olyan, ahonnan a színpadot teljes mértékben lehetett látni. A felújítás befejezését követően 609 néző foglalhat helyet állandó, teljes értékű ülőhelyen, s 66 pótszék is elhelyezhető majd. Mindennek a megoldása statikai szempontból nagy kihívást jelent. A város igénye volt, hogy a színház kapacitásai növekedjenek, ugyanakkor a színházi élmény minősége is javuljon. Ezt gondos tervezéssel és kivitelezéssel sikerül megoldani.

A Csokonai Színház épülete felújításának kivitelezése alatt már volt szerződésmódosítás, de nem az építőanyagárak növekedésével összefüggésben, hanem a bontási munkálatok alatt feltárt, előre nem látható feladatok megoldása érdekében.

A Csokonai Fórum épületében zajló munka megtekintése során Gemza Péter köszönetét fejezte ki a város önkormányzatának annak kapcsán, hogy színháztechnikai szempontból mind a Csokonai Színház, mind a Csokonai Fórum úgy készülhet el, ahogyan azt a színház megálmodta. Nagyon fontos, hogy a szakma dönthetett arról, hogy milyen – a korábbihoz képest hatalmas dimenzióváltást jelentő – technika kerüljön az épületekbe.

Papp László a Csokonai Fórum belsőépítészeti, színháztechnikai munkái kapcsán elmondta, hogy azok megfelelő ütemben zajlanak és most már biztosan elmondható, hogy az eredeti befejezési határidő – ami 2022 augusztusa lenne – előtt, már az esztendő első felében – a remények szerint májusban – birtokba veheti ezt a színházi teret a felújítási, átépítési munkálatok miatt immár több, mint másfél éve „hontalannak” mondható társulat. A polgármester mind a társulat tagjainak, mind a színházkedvelőknek megköszönte azt a türelmet, amivel ezt a helyzetet viselik. A Csokonai Fórumban a kivitelezés készültségének aránya átlépte a 70 százalékot. Nagyon jól halad a színpadtechnika kivitelezése, az Orfeum a padlóburkolási munkálatok híján gyakorlatilag készen van, s az ahhoz kapcsolódó teraszrész is használhatóvá válik majd. A stúdiószínház is majdnem készen van, ott hamarosan a fénytechnika kiépítése zajlik. A kamaraszínházban színpadépítési munka és burkolás folyik, amit a nézőtér berendezése, a világítás és a hangtechnika kivitelezése követ.  Az előttünk álló hetekben, hónapokban a Csokonai Fórumban jellemzően burkolási munkák folynak majd.

A polgármester szavai szerint e két – a Csokonai Színház épületét és a Csokonai Fórumot érintő – színházi fejlesztésnek a város életében rendkívül nagy jelentősége van. Debrecenről hosszú ideje úgy gondolkodunk, mint Budapest mellett az ország másik központjáról, másik legjelentősebb városáról. Ennek a gondolatiságnak a kultúra területén is érezhetőnek kell lennie, s e két fejlesztés a város kulturális ambícióinak, szerepének rendkívüli erősödését tudja biztosítani. A Csokonai Fórum fejlesztését 5,9 milliárd forintért nyerte el a Társ 95 és a LATEREX Építő Zrt. konzorciuma. A munkálatok finanszírozását részben egy határon átnyúló európai uniós, romániai partnerek részvételével zajló program, részben – kiegészítő forrásként – a Debrecen 2030 Program keretében a magyar kormányzat biztosítja. Ezért mind az európai döntéshozókat, mind a romániai partnereket, mind a magyar kormányt köszönet illeti – hangsúlyozta a polgármester. A Csokonai Fórum fejlesztése Debrecen határon átnyúló regionális szerepkörének nagyon fontos eleme. Papp László ismeretei szerint hazánkban, de még – a fővárosokat leszámítva – talán a közép-kelet-európai régióban sincs még egy olyan város, ahol egyidejűleg két ilyen léptékű – Debrecen jövőképét, kulturális szerepkörét érdemben befolyásoló – kulturális fejlesztés zajlana.                       

Az omikron miatt ismét emelkedik a fertőzöttek száma

Kutatói kiválóságok

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek