Debrecen
2022-01-03

Új buszokkal utazhatunk

Forgalomba állhatnak az új Mercedes típusú autóbuszok, melyeket január 3-án adtak át a DKV Zrt.-nek. Az év elején összesen 34 gépjármű érkezett, az elkövetkezendő időszakban pedig további cserékre számíthatnak a busszal közlekedők. A járműveket Papp László polgármester, Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Kossa György, az INTER-TAN-KER Zrt. elnök-vezérigazgatója ünnepélyes szalagvágást követően adták át Tóth Szabolcsnak a DKV. Zrt. vezérigazgatójának.

A DKV Zrt. még 2021. februárjában írta ki azt a közbeszerzési eljárást, amelynek keretében 119 új autóbuszt helyeznek forgalomba. A teljes flottát 2024 őszéig kell átadnia a nyertes pályázónak, az INTER-TAN-KER Zrt.-nek. 

A most átadott 30 Merczedes-Benz REFORM és 4 Mercedes-Benz Conecto csuklós autóbusz mind megfelelnek a legmodernebb követelményeknek. 

Kossa György, az INTER-TAN-KER Zrt. elnök-vezérigazgatója az átadón elmondta, hogy minden jármű EURO 6-os modern motorral rendelkezik, amelyek nagyban hozzájárulnak Debrecen város környezeti terhelésének csökkentéséhez. Továbbá kamerákkal vannak felszerelve utasbiztonsági és forgalombiztonsági okok miatt, bizonyos buszokon pedig utasszámlálók is lesznek. Ezen túlmenően klimatizáltak, a téli időszakra gondolva, fűthető kapaszkodórendszerrel látták el a gépjárműveket. Az új buszok tisztábbak is lesznek, mert a járművekben található üléssornak nincs lába, ezáltal alposabban takarítható az aljzat.

Papp László, Debrecen polgármestere hozzátette, hogy a következő időszak a régi Volvo buszok lecserélésével zajlik hiszen a gyártó a következő hónapokban folyamatosan szállítja majd az új autóbuszokat a civísvárosba. Megfelelő ütemezésben, negyed évenként terveznek újabb kontingenseket beállítani a városi közlekedésbe. Örömét fejezte ki, hogy az autóbuszok nagy részét teljes egészében Debrecenben gyártották.

Az új gépjárművek hozzájárulnak a város levegőminőségének javulásához is, kevesebb károsanyagot bocsátanak ki. 2009-ben a 140 darab Volvo típusú EURO 5-ös dízelmotorral rendelkező autóbusz forgalomba állításával éves szinten 5 tonnával csökkent a károsanyag-kibocsátás a városban. Kossa György ehhez kapcsolódóan hozzátette, hogy az új buszok az EURO 6-os motornak köszönhetően további 16 tonnával fogják csökkenteni a város környezeti terhelését.

Tóth Szabolcs, a DKV Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy az idei évben még 6 csuklós és további 39 Solo típusú autóbusz fog érkezni a városba. 2024-ben pedig 40 csuklós busz érkezésével lesz teljes az új flotta. 

Újra színpadon a Finálé!

Metál Múzeum

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek