Debrecen
2021-12-08

Elkezdődött a Petőfi tér megújítása

Megkezdték a Zöld Város Program kivitelezését a Petőfi téren. A terület 17 ezer négyzetméteren, azaz teljes egészében átalakul, a tervek szerint pedig jövő ősszel már a megújult park várja majd a látogatókat.

A terület központjában újdonságként egy több mint 400 négyzetméteres tó kap helyet, melybe 800 darab vízinövényt telepítenek. A tó mellett egy 325 négyzetméteres faburkolatú terasz is lesz, melyhez kapcsolódva pavilon épülhet. 

Papp László polgármester, a Petőfi tér felújításáról tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a pavilon egy külön beruházásban valósul meg, de szándékaik szerint mire a park rekonstrukciója elkészül, az épületet is be tudják fejezni. Ennek elsődleges célja, hogy a téren folyamatosan legyen élet valamilyen kávézó vagy grillterasz révén. 

Ugyancsak új elem lesz a 750 négyzetméteres gumi burkolatú, körülkerített játszótér 12 darab játszóeszközzel és mászódombbal, illetve egy különleges várostörténeti tanösvény. 

A városvezető részletezte, hogy a második világháború előtt a területen gyönyörű történelmi épületek, zsinagóga, a törvényszék épületei álltak, ezeket acélba gravírozott grafikákon fogják bemutatni, ezzel emléket állítva a város akkori építészeti értékeinek. 

A Petőfi téri beruházás része egy általános zöldfelület-rekonstrukció is, ezért 85 új fát, 3 ezer négyzetméter cserjét és évelő növényt ültetnek el, emellett pedig több mint 6 ezer négyzetméternyi fűfelületet frissítenek fel a parkban. A hosszútávú fenntartásuk érdekében automata öntözőrendszert is építenek, ezeken felül pedig padok, ülőkék, asztalok, kukák és kerékpártámaszok lesznek kihelyezve. A tér közbiztonságának jelentős javítása érdekében pedig 14 köztéri kamerából álló térfigyelő-hálózatot, valamint közvilágítási rendszert építtet ki az önkormányzat. 

A tér átalaítása 900 millió forint uniós forrásból valósul meg. A munkát 10  hónap alatt kell elvégeznie a kivitelezőnek, így a tervek szerint a jövő ősszel már a megújult park várja a látogatókat. 

 

Egy nap alatt azonosították a kerékpártolvajt

Madárinfluenza miatt felszámolnak egy pecsenyekacsa-állományt Hajdú-Bihar megyében

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek