Debrecen
2021-12-07

Veszélyeztetett ritkaságokkal gyarapodott a Debreceni Állatkert récés tava

A Debreceni Állatkert megújuló tavas társasbemutatója az idei év során számos különleges, korábban sosem tartott récefajjal, köztük jelentős természetvédelmi értéket képviselő, fokozottan fenyegetett taxonok képviselőivel bővült. Legutóbb három Bernier-réce érkezett hozzájuk november 26-án; a két gácsér a franciaországi Mulhouse állatkertjéből, egy tojó pedig a Zürichi Állatkertből származik.

A jövevényeket a látogatók is megtekinthetik, mielőtt behúzódnának téli szálláshelyükre. Reményei szerint az intézmény a jövőben sikeres szaporulatról is hírt adhat majd.

A Madagaszkár nyugati partvidékén endemikus Bernier-réce (Anas bernieri) viszonylag kistermetű récefaj, amely feltehetően az Ausztrálázsiában elterjedt fehértorkú réce egyik elszigetelt populációjából alakult ki. Tudományos és köznapi elnevezését Chevalier Bernier XIX. századi francia hajóorvosról és természettudósról kapta, aki madagaszkári útja során előszeretettel gyűjtötte a helyi fajok egyedeit. A fakitermelés miatti élőhelyvesztés és az élelmezési célú vadászat miatt állománya drámai mértékben megfogyatkozott, ezért veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és bekerült a washingtoni egyezmény (CITES) II. mellékletébe is.

A faj szerencsére jól szaporodik emberi gondozásban, így megőrzésében már az 1990-es évek óta kiemelt szerepet játszanak az állatkertek; az első nagyszabású tenyészprogram a Gerald Durrell által alapított Jersey-i Állatkert nevéhez fűződik. Hazánkban igazi ritkaságnak számít, mivel Debrecenen kívül csak a Fővárosi Állat- és Növénykertben találkozhatunk vele.

Miniszteri elismerő oklevél

Lekéste a buszt, ezért kölcsön vett egy autót

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek