Debrecen
2021-12-07

Változik a forgalmi rend a 35-ös számú főút egy szakaszán

Újabb beavatkozások segítik a közlekedés gördülékenyebbé tételét a Böszörményi úton. A cél, hogy a főúton való gyorsabb haladás csökkentse a menetidőt és a károsanyag-kibocsátást. A részletekről Balázs Ákos alpolgármester és Kósa Lajos országgyűlési képviselő számolt be 2021. december 7-én.

Az év első felében két kereszteződésben is átalakult a közlekedési rend a Böszörményi úton. Előbb a Debrecen-Józsa irányából autózók számára szűnt meg a balra kanyarodás lehetősége a Lóverseny utcára, majd a Békessy Béla utcai kereszteződésben kaptak önálló jobbra kanyarodó sávot a belváros felől közlekedők. A változások jelentősen javították a 35-ös számú főút dinamikáját, ezt folytatva pedig további intézkedésekkel gyorsítják a forgalmat.

„Felsőjózsa és a Füredi út között több mint tíz különböző beavatkozást végeznek a következő hetekben. Ez elsősorban a jelzőlámpák összehangolását jelenti, ezenfelül változik a forgalmi rend a Böszörményi út – Branyiszkó utca csomópontban, ahol a városközpont felőli balra kanyarodási lehetőség megszűnik, míg a Böszörményi út – Akadémia utca csomópontban az Akadémia utca irányából egyenes-balra sáv és önálló jobbra sáv kerül kialakításra, a Böszörményi úton pedig a városközpont felőli gyalogátkelőhely megszűnik” – jelentette be Kósa Lajos.

Az országgyűlési képviselő kiemelte: ezek a változások rövidtávon gyorsítják a Böszörményi úti közlekedést, hosszútávon viszont az a terv, hogy tehermentesítsék az útszakaszt. Úgy fogalmazott: Hajdúböszörmény és Debrecen között naponta 23 ezer autós utazás valósul meg, ennek nagyobbik része a Józsa és Debrecen közötti forgalom. A környező városrészek (Nyulas, Újkert, Akadémiakert) lakóival együtt óriási a Böszörményi út terhelése.

Új megoldásokkal el kell osztanunk ezt a forgalmat, ezért a következő években terveink között szerepel az Északnyugati Gazdasági Övezet közelében épülő józsai M35-ös autópálya-csomópont összekötése Józsa városrésszel, továbbá egy új, Józsát elkerülő út kialakítása, ami szintén ehhez a körforgalomhoz kapcsolódik majd, illetve a tavaly átadott Domokos Márton út bekapcsolása a 354-es számú főútba. Végül pedig a 35-ös számú főút Józsa és Debrecen közötti szakaszának kétszer kétsávosításával lesz teljes a Böszörményi út forgalmának enyhítése” – fogalmazott a képviselő.

Balázs Ákos alpolgármester a tájékoztatón hangsúlyozta: a Debrecen 2030 városfejlesztési program nagyon fontos része a közlekedésfejlesztés, hiszen régióközpontként nagyon sokan érkeznek a városba gazdasági, kereskedelmi, vagy éppen turisztikai céllal. 2021-ben is számos kapacitásnövelő útfejlesztést valósított meg az önkormányzat, hogy csökkentse a debreceniek utazással töltött idejét, és ebbe a sorba illeszkedik a Böszörményi úton most zajló beavatkozás is.

Jövőre pedig elkezdődik a közlekedésfejlesztési programunk legújabb eleme a D2030 program részeként: egy modern, intelligens városirányítási központ, ami lehetővé teszi majd, hogy Debrecen közlekedését valós idejű adatok alapján tudjuk szervezni, ami a tömegközlekedés fő szempontjait is figyelembe fogja venni. Erre vonatkozóan már aláírtuk a támogatási szerződést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal” – jelentette ki a városüzemeltetésért és a környezetvédelemért felelős alpolgármester.

A Böszörményi úton zajló munkálatok az időjárás függvényében két hétig tartanak. A forgalmi rend megváltozását követően kérjük a közlekedőket, hogy fokozott odafigyeléssel, ne a megszokott módon közlekedjenek!

 

 

 

 

 

„Már egyetlen jótett is csoda”

Koronavírus - Már 22 ezer kamasz oltását kérték a szülők

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek