Debrecen
2021-11-16

Retro kiállítás nyílt a Megyeházán

A „48. Levéltári Napok” fő témája a ’80-as évek Magyarországa.

Az eseményt november 16-án Debrecenben, valamint 17-én Hajdúnánáson rendezi a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára. 

A Megyeháza Árpád termében tartott megnyitón Bulcsu László, a megyei önkormányzat alelnöke köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy a két szervezet mindig talál közös kapcsolódási pontot és a levéltár nagy segítséget nyújt a megyei önkormányzat egyes programjaiban is. Hangsúlyozta továbbá, hogy a levéltár kutatási eredményei arra világítanak rá, hogy tanulnunk és tanítanunk kell, mert fontos, hogy a hétköznapi múltat hitelesen lássuk. A múltunk ismerete nélkül ugyanis nem tudjuk építeni a jövőt – ez az egyik fontos kapocs a megyei levéltár és a megyei önkormányzat között. 

Czetz Balázs, az MNL megyei főigazgató-helyettese pedig úgy fogalmazott, ez a nap ünnep a levéltárosok számára, lehetőség arra, hogy bemutassák az elmúlt időszak feladatait, eredményeit. Mint mondta, a levéltár tevékenysége ugyanis rendkívül szerteágazó. A tudományos, kutató és feldolgozó munka mellett ott van hangsúlyosan a közszolgálati, a levéltár-pedagógiai és az ellenőrző tevékenység is. A levéltár a régi iratok poros őrzőjeként szerepel a köztudatban, ahol a tudósok száz évvel ezelőtti dokumentumokat kutatnak. Azonban kiemelte, hogy nemcsak a mohácsi vészről vagy a tatárjárásról, hanem például már a ’80-as évekről is előadások hangzanak el, történteti feldolgozások születnek, kiállítások nyílnak. 

 

Szendiné Orvos Erzsébet, az MNL megyei igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a mostani kiállítás egy 2020-ban indult projekt része, melyet a szentendrei skanzennel közösen valósítottak meg. 

 

 

A kétnapos szakmai konferencián előadásokat hallhatnak a résztvevők pl. a Kádár-korszak vidéki életéről vagy a kockaházak történetéről.

 

 

 

https://hbmo.hu/

A DEAC-nál történt edzőváltásokról volt szó az FM90 Campus Rádióban

Három körözés volt vele szemben érvényben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek