Debrecen
2021-11-16

A legmuzikálisabb muzsikus - A nagybőgő a Csokonai Színházban

November 26-án játsszák Patrick Süskind világhírű monodrámáját, A nagybőgőt a Csokonai Irodalmi Labor Szabó Magda Pódiumtermében. A darabot Klem Viktor főszereplésével a Tamási Nóra Produkció vitte színre.

„Létezhet zenekar prímhegedű nélkül, fúvósok nélkül, rézfúvósok, üstdob nélkül, de nem létezhet zenekar nagybőgő nélkül.”

A nagybőgős egyedül van a színpadon, egyoldalú, mégis közvetlen társalgást folytat a nézőkkel. Mesél az életéről, gondolatairól, néha játszik a hangszeren, majd beszél tovább a szerelméről, a zenéhez és a társadalomhoz fűződő viszonyáról, vagy épp gyengeségeiről.

“A nagybőgős ismeri saját határait, elfogadta a neki jutott szerepet, de megőrzi a vágyát, miszerint egyszer nagyot ordít a zenekari árokban, s akkor, ha csak egyetlen másodpercre is, végre mindenki egyedül őrá figyel majd. Az eredeti mű főhőse kétszer olyan idős, mint most jómagam. Viszont a kérdések és problémák melyeket hősünk feszeget, éppúgy érintenek egy mai fiatalt, mint egy nyugdíj előtt álló, sokat tapasztalt embert, bárhol a világon” – mondta el Klem Viktor a bemutató kapcsán.

A darab magyarországi ősbemutatója 1989-ben volt Darvas Iván főszereplésével, Tordy Géza rendezésében. A nagybőgős monológja többszázszor került színpadra. A sikerszéria most Klem Viktor főszereplésével folytatódik. A produkció 2016-ban a Most Feszt legjobb monodráma előadása lett, idén pedig felfrissítve Radnai Márkkal közösen rendezték át a darabot, amit november 26-án 19 órától a debreceni közönség is láthat.

Az előadáson maszk viselése kötelező.

Három körözés volt vele szemben érvényben

Lakástüz, majd karambol

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek