Debrecen
2021-11-11

Tovább zöldül Debrecen

Kezdődik a 2021-es őszi-tavaszi faültetés, és hamarosan kiírják a tavaszi véderősítésről szóló közbeszerzési eljárást. A szezonnal 5639 kis fát ültetnek el, míg a tavasszal záródó véderősítéssel már 40 ezer erdészeti facsemetét helyeznek el a város különböző pontjain.

A Zöld Város Program a Debrecen2030 program egyik kiemelt eleme. Az elmúlt időszakban elkészült a Libakert, Vénkert, Sóház, Sestakert valamint folyamatban van az Újkert fejlesztése és rövidesen kezdetét veszi a Tócóskerti Zöld Város Program is. 

A városban a zöldterületek és parkok fejlesztése mellett a fásításra is kiemelt hangsúlyt fektetnek. 2019 tavaszán indították el az ültessünk 10.000 fát Debrecenbe programot. A 2021-es őszi és a 2022-es tavaszi faültetési programmal együtt 5639 kisfát ültetnek majd el, valamint 40.000 erdészeti facsemetét is elhelyeznek a város különböző pontjain. 

A lakótelepek fejlesztésénél több mint 262 ezer négyzetméternyi zöldterület újul meg. A véderdősítést a LIFE IP HungAIRy program keretén belül, a Vértessy kúriánál, a Vincellér utcán, a Tócóvölgy mögötti területen illetve a Vezér utcánál fogják elvégezni. 

Balázs Ákos alpolgármester az erről tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy tavasszal egy új projektet is terveznek, melyben a debreceniek fákat fogadhatnak majd örökbe. Ehhez biztosítani fogják a fa mellett az öntözéséhez szükséges zsákot, és egy mobilapplikációt is, amivel segíteni tudják a fa szakszerű gondozását. 

Papp László polgármester összegezte, hogy a Zöld Város Program mellett a közlekedésfejlesztés is fontos eleme a város fenntarthatóságának. Euro6-os motorral felszerelt, a jelenleg hatályos legmagasabb környezetvédelmi előírásoknak megfelelő autóbusz park áll üzembe a jövő évben, kiegészülve 12 új, kizárólag elektromos hajtással működő, környezetkímélő autóbusszal. Emellett a Civaqua programnak köszönhetően két év távlatában a Tisza vize eléri Debrecen közigazgatási területét mely újabb lehetőségeket nyit egyrészt a Tócó menti városrészek dinamikus zöld fejlesztésére, másrészt pedig a Nagyerdő valamint a város keleti oldalán fekvő jóléti tavak vízutánpótlására. Egy nagymértékű napelem építése pedig tovább erősíti a város fenntarthatósági karakterét, ugyanis egy 52 hektáros területen, a repülőtér déli oldalán, a déli iparterülethez közel, a Magyar Villamosművekkel együttműködve, a területet a város által biztosítva fognak egy nagykapacitású naperőművet létrehozni. Ennek a beruházásnak a révén pedig az üvegházhatást okozó gázok mennyisége évente 33 ezer tonnával csökken majd. 

Duális képzéseket népszerűsítettek

Senánszky országos csúcsa 50 gyorson

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek