Debrecen
2021-10-27

Aszfaltoznak a Török utcán

Debrecen önkormányzatának saját beruházásaként, lakossági kezdeményezésre valósult meg a Török utca zsákutca szakaszán a csapadékvíz-elvezető rendszer kivitelezése, s a jelenlegi második ütemben zajlik az útépítés. A munkálatokról Vadon Balázs önkormányzati képviselő és Pósán László, a terület országgyűlési képviselője tájékoztatta a sajtót 2021. október 27-én.

Mint azt Vadon Balázs elmondta, a pandémia harmadik hullámát követően – a gyors és hatékony védekezésnek köszönhetően – az országban nagyon gyorsan újraindult a gazdaság, így Debrecen gazdasága is. Papp László polgármester 2021 tavaszán meghirdette a közlekedésfejlesztés évét. Ennek egyik állomása a Kerekestelepen a Török utca Szávay Gyula utca és Lomnic utca közötti szakaszán előbb a csapadékvíz-elvezető rendszer, majd most az útépítés megvalósítása. E beruházásokkal egyrészt az itt élők komfortérzete javul, másrészt a Török utcáról gazdasági bejárattal rendelkező, idősellátással foglalkozó Szent Erzsébet Otthon áruszállító járművekkel való megközelíthetősége is számottevően javul. Az 516 méter hosszúságú – a már meglévő rendszerbe a Szávay Gyula utca és a Hun utca csomópontjánál bekötött – csapadékvíz-elvezető rendszer kivitelezése 2021 augusztusában indult, s októberre lett készen, ami után közvetlenül elindulhattak az útépítési munkák. A két beruházás összértéke bruttó 65 millió (35 és 30 millió) forint, amit Debrecen önkormányzata saját forrásból finanszíroz. Az útépítés kivitelezése 2021. október 8-án a területelőkészítő munkálatokkal kezdődött és jelenleg is folyamatosan zajlik. Az út 346 méter hosszban, 5 méter szélességben épül, s mindkét oldalán 1,00-1,25 méter szélességben stabilizált padka készül. Vadon Balázs elmondta, hogy ezzel a beruházással a kerekestelepi utcák 85-87 százaléka válik immár aszfaltozottá. Ugyanakkor a terület délkeleti részén újabb – például a Birsalma, a Tubarózsa és a Mogyoró – utcák szilárd burkolattal való ellátására van szükség. A képviselő jelezte, hogy ezekben az utcákban az önkormányzat hamarosan megkezdi az útépítéshez szükséges területszerzéseket, s ha ehhez a lakosság is támogatólag viszonyul, akkor a konkrét útépítések is hamarosan megvalósulhatnak. A Kerekestelepen 10-15 év az utak aszfaltburkolatának átlagos életkora. Vadon Balázs elmondta, hogy egy-két éven belül várható az úthálózatállapotának felülvizsgálata, s ahol szükséges, ott javítása.

 

Pósán László országgyűlési képviselő szavai szerint a város fejlődése miatt mindig létrejönnek újabb és újabb olyan utcák, melyekben utat kell építeni. Ez is azt mutatja, hogy Debrecen élhető város, olyan település, mely vonzza az embereket. Idén lakossági kezdeményezésű útépítésekre a város önkormányzata 1,7 milliárd forintot különített el, ami korábban soha nem látott összeg. Erre Debrecen gazdaságának fejlődése adott alapot, hiszen a gazdaságból származó városi bevételek teremtik meg a közcélú, közhasznú beruházások finanszírozásának lehetőségét. Ha az időjárási feltételek megengedik, akkor az ősz folyamán a város számos pontján még jónéhány – köztük például a Köszméte és a Ribizli – utcában indulhat meg az útépítés. Pósán László többek közt hangsúlyozta, hogy az útépítések feltételeinek megteremtéséhez az ott lakók együttműködésére, támogatására van szükség, hiszen sokszor kell területeket átadniuk annak érdekében, hogy az utca egész közösségét szolgáló, megfelelő szélességű utakat meg lehessen építeni.

 

 

Az ételkiszállítók értékelési rendszerének átalakítását javasolja a GVH

Itthon lépünk pályára a kis Loki ellen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek