Debrecen
2021-10-22

A lakosság kérte: fejlesztik a Szelényi Ferenc utcát

Lakossági kezdeményezésre megvalósuló útépítés zajlik a debrecen-pallagi Szelényi Ferenc utcában. A részletekről sajtótájékoztató keretében számolt be Kósa Lajos országgyűlési képviselő és Papp László, Debrecen polgármestere 2021. október 22-én.

Kósa Lajos szavai szerint Debrecen minden része fejlődik, így Pallag is. Örömteli, hogy az önkormányzat segíteni tudja e városrész egy új lakóterülete, a Barackvirág lakópark megközelíthetőségének javítását. Pallag azonban nem csak útépítés történik, hanem az intézményi fejlesztések területén is figyelmet érdemel. Kósa Lajos példaként a labdarúgó akadémia, valamint az egyetem fejlesztési terveit, az itt építendő Velodromot, s a szolgáltatások fejlesztésével kapcsolatos elképzeléseket említette.

Papp László polgármester azt a 2019 őszén Pallagon tartott lakossági fórumot idézte fel, ahol a helybéliek több olyan fejlesztési igényt fogalmaztak meg, melyek a településrész fejlődését segítenék. Akkor többek közt arról állapodtak meg, hogy a Barackvirág lakópark fő közlekedési útját, a Szelényi Ferenc utcát az önkormányzat szilárd burkolattal látja el. A 2021-es esztendő a közlekedési fejlesztések éve Debrecenben, s ez valószínűleg a következő éveket is meg fogja határozni. A város számos pontján zajlanak jelenleg is közlekedésfejlesztési folyamatok: kereszteződések átépítése, új utak építése, lakossági kezdeményezésre megvalósuló útfejlesztések. Ez utóbbi célra ebben az évben több, mint 1,7 milliárd forintot költ a város. Ez különösen magas keretösszeg. Ilyen léptékű lakossági kezdeményezésre megvalósuló útépítési programra az utóbbi években nem került sor Debrecenben. Örömteli, hogy a város költségvetése kellően erős ahhoz, hogy ilyen vállalást tudjon teljesíteni – hangsúlyozta Papp László. Idén a lakossági kezdeményezésre megvalósuló útépítésre tervezett 27 utca közül 4-ben már befejeződtek a munkálatok, további 9-ben különböző szinten zajlanak, 3 utcában rövidesen megkezdődnek, s több utca esetében a kivitelezési közbeszerzési eljárás folyik, illetve közel van azok lezárása. A Szelényi Ferenc utcában október elején kezdődött meg a munka. A szerződés szerinti befejezési határidő 2022 nyarának eleje, de a remények szerint – az időjárási feltételek függvényében – esetleg már ebben az évben elkészülhet a kivitelezés. A beruházás bruttó költsége 52,4 millió forint, melyből 320 méter hosszan épül meg a Barackvirág lakópark fő közlekedési útja. Az út mellett 1-1,25 méter szélességű stabilizált padka, valamint csapadékvíz-szikkasztó rendszer is készül.

Papp László hangsúlyozta: Pallag Debrecen egyik legintenzívebben fejlődő része, ahol a fejelesztések csak lakóterületi, oktatási vagy sport-jellegűek lehetnek, s ez adja meg ennek a városrésznek az igazi értékét. Az önkormányzat azért dolgozik, hogy a város minden területe dinamikusan, legalább olyan ütemben fejlődjön, mint Pallag.

 

Forgalomkorlátozás várható a Kishegyesi úton

Megszépült óvodát és új bölcsődét is átadtak Földesen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek