Debrecen
2021-10-08

Engedély nélküli potencianövelőket és illegális gyógyszereket árult

A Debreceni Járásbíróság büntetőeljárást folytatott az ellen a nő ellen, aki illegális gyógyszert árult Debrecenben. Az ügyészség még 2021 áprilisában emelt vádat a nővel szemben kereskedelemmel és tartással elkövetett gyógyszerhamisítás bűntette miatt. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban az ügyészség indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a vádlottal szemben az iratok tartalma alapján, pénzbüntetést szabjon ki tárgyalás lefolytatása nélkül.

A büntetlen előéletű vádlottal szemben a bíróság 2021. június 4-én – tárgyalás mellőzésével - meghozta a büntetővégzést, amelyben őt 300.000 forint pénzbüntetésre ítélte.

 

A bíróság által megállapított tényállás szerint a nő régebb óta üzemelteti Debrecenben a boltját, ahol gyógynövény alapú termékek kereskedelmével foglalkozik. Az üzletben 2020. szeptember 16-án tartott kutatást a nyomozóhatóság, amely során az eladó pultjának fiókjából, továbbá egy öltözőszekrényből illegális gyógyszerek kerültek elő, amiket lefoglaltak. A többszáz darab potencianövelő tabletta, valamint több tasak potencianövelő zselé

 

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a lefoglalt készítményeket megvizsgálta és megállapította, hogy az egyik fajta tabletta Magyarországon illegális gyógyszernek minősül, azonban a többi termék sem rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel. Egyes gyógyszerekben olyan anyagokat tartalmaztak, amelyek vénykötelesek lennének Magyarországon, amennyiben forgalomba hozatali engedéllyel rendelkeznének. A szildenafil és tadalafil hatóanyag tartalmú gyógyszerek férfiak pontenciazavarának kezelésére indikáltak, folyamatos szedésük nem javasolt. Amennyiben erre mégis sor kerül, rendszeres, szakember által végzett felülvizsgálatot igényel az alkalmazásuk. Az egyik lefoglalt termék kapcsán az összetételben nem jelzett szintetikum jelenléte miatt alkalmas a fogyasztók megtévesztésére. Ez a termék gyógyszerhatóanyaggal hamisított terméknek minősül.

 

A vádlott sem gyógyszergyártói, sem gyógyszernagykereskedelmi engedéllyel nem rendelkezik, gyógyszerekkel kapcsolatos tevékenysége jogszerűtlen, illegális kiskereskedelmi tevékenységnek minősül, mivel a gyógyszer betegek részére történő beszerzéséről és kiszolgálásáról gyógyszertár gondoskodhat. A lefoglalt gyógyszerek alkalmazása - tisztázatlan eredetük és minőségük, felügyelet nélküli használatuk miatt - komoly egészségügyi kockázatot hordoz, valamint a lefoglalt készlet gyógyszerhatóanyaggal hamisított terméket is tartalmaz.

 

A büntetővégzés kézhezvételét követően a törvényes határidőn belül a vádlott és védője tárgyalás tartása iránti kérelmet nyújtottak be, mivel a nő a kiszabott pénzbüntetés mértéke tekintetében enyhítést kért. A büntetővégzés így akkor nem emelkedett jogerőre, a bíróság az ügyben kitűzte az előkészítő ülés időpontját.

 

A Debreceni Járásbíróság 2021. október 7-én tartott előkészítő ülést. A nő a vádirattal egyezően elismerte a bűncselekmény elkövetését, tárgyaláshoz való jogáról pedig lemondott, amit a bíróság végzésével elfogadott. Az elsőfokú bíróság a vádlottat gyógyszerhamisítás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt 220.000 forint pénzbüntetésre ítélte, amely a büntetővégzésben szereplő pénzbüntetésnél enyhébb. A bíróság az enyhébb ítélet meghozatalánál tekintettel volt a nő személyi körülményeire, valamint az időmúlásra.

 

A Debreceni Járásbíróság ítélete nem jogerős, az ügyész három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, míg a vádlott és védője a döntést tudomásul vették.

Az uroonkológia újdonságai

Rangadók várnak a DEAC csapataira

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek