Debrecen
2021-10-05

Újraindult a diákokat érintő egészségügyi szűrőprogram

Ismét komplex iskola-egészségügyi szűrőprogram indul Debrecenben. Ennek apropóján tartott sajtótájékoztatót Széles Diána, Debrecen alpolgármestere és Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója október 4-én az létesítmény egészségügyi centrumában.

A 2019-ben indult Gondoskodó város program részeként kezdték meg az iskola-egészségügyi szűréseket, melyek a koronavírus-járvány miatti kihagyás után a 2021/2022-es tanévben indultak újra. A program indulását az önkormányzat kezdeményezte és a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézettel valamint a Debreceni Egyetemmel közreműködve végezte a szűréseket. A létesítmény naponta 100 gyermek fogadására képes a tanév minden napján, így évente összesen 16 ezer általános- és középiskolás tanuló orvosi és védőnői vizsgálatának elvégzésére képes. A kötelező alapellátások mellett, speciális szemészeti, audiológiai és kardiológiai vizsgálatok elvégzésére is van lehetőség. A korosztályt tekintve iskolafenntartótól független, település szintű minden diákot érintő szűrőprogram meglehetősen egyedinek számít az országban.

A program a szülők számára is könnyebbséget jelent, hogy gyermekükön minden vizsgálatot egy helyen és egy napon elvégeznek. A létesítmény működésének eredményességét mutatja, hogy a 2019/2020-as tanévben 6 olyan fiatalt találtak, akik a hirtelen szívhalál veszélyével éltek, valamint az is kiderült, hogy a másodikos diákok 51%-a lúdtalp- és gerincproblémákkal küzd. Mindenki a korosztályának megfelelő témájú és szintű egészségügyi ismeretterjesztő előadásokat és installációkat tekinthetnek meg, illetve a vizsgálatok között asztalifoci és pingpongasztal adta lehetőséget használhatják ki. Így próbálnak az egészségügyről pozitívabb képet kialakítani a fiatalok fejében.

A Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet nem csak a fiatalokat tartja szem előtt. Az idősek hónapja alkalmából a Debrecen Megyei Jogú Város Városi Szociális Szolgálat Intézményeiben élők és dolgozók számára önkéntes egyéni felmérések lehetőségét kínálja a telephelyeken.

Veszélyben a vándormadarak

Elkezdődött a Buzánszky Kupa

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek