Debrecen
2021-10-04

Jákópár érkezésével ünnepli az Állatok Világnapját a Debreceni Állatkert!

E piros betűs ünnepen a Debreceni Állatkert örömmel jelenti be, hogy gyűjteménye nemrég újabb különleges, korábban sosem tartott fajjal gyarapodott, miután egy jákópapagáj-párt fogadott a Szegedi Vadasparkból. Az új jövevények már birtokba vették közös röpdéjüket az intézmény papagájsorán, ahol a látogatók is megtekinthetik őket.

A Közép- és Nyugat-Afrika síkvidékeinek szubtrópusi és trópusi erdőiben őshonos jákópapagáj (Psittacus erithacus) a kontinens legnagyobb termetű papagájfaja. Intelligenciája és hangutánzó képessége papagájfélék körében is kiemelkedő; valamennyi rokonánál ügyesebben képes utánozni az emberi beszédet. Épp ezért az illegális állatkereskedők körében is igen népszerű, ami az élőhelyvesztés mellett sajnos nagyban hozzájárult állományának fogyatkozásához. Jelenleg veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és helyet kapott a washingtoni egyezmény (CITES) nemzetközi kereskedelemmel szembeni védettséget nyújtó I. mellékletében is.

Az Állatok Világnapja alkalmából a Debreceni Állatkert egész héten tematikus programokkal várja nagyközönséget: október 4. és 10. között minden nap 13:00-tól állatkerti, 14:00-tól pedig illatkerti szakvezetésre híva látogatóit, akik a területén pedig számos, a Nagyerdő ihlette versrészletet is olvashatnak sétájuk során. Október 7-én, csütörtökön 10:00-tól bemutatkozik a coursing nevű agársportág a Nimród Kerek-erdő Egyesülettel közösen szervezett, Fenntartható élővilág – Történelmi örökségünk az agarászat című előadás és bemutató keretében a papagájsor mögötti tisztáson. A vendégeket továbbá köszönetfa is fogadja, amelyen minden nap 10:00 és 12:00 között az intézmény munkatársainak segítségével helyezhetik el a Nagyerdőnek szánt rövid köszönőüzeneteiteket.

Országos Könyvtári Napok - Családi programok a FSZEK-ben

Szalagot is vágtak a körösszakáli hagyományőrző napon

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek