Debrecen
2021-10-01

Falu- és tanyagondnoki képzés indult Debrecenben

A megyei önkormányzat és a DSZC által közösen szervezett program célja a falu- és tanyagondnokok felkészítése a kistelepüléseken végzendő feladataik ellátására.

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés július 9-i ülésén fogadta el azt a határozatot, mely szerint képzési szerződést köt a Debreceni Szakképzési Centrummal. Egy kormányhatározat értelmében ugyanis 2021. január 1-jétől falu- és tanyagondnoki képzés szervezésével bővült a megyei önkormányzat feladatköre. 

Október 1-jén, a képzés indulásának napján Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke köszöntötte a résztvevőket. Hangsúlyozta munkájuk fontosságát, a falu- és tanyagondnok ugyanis a kapocs az önkormányzati intézményrendszer és a lakosság között, jelenlétére elengedhetetlenül szükség van a segítségre szorulók körében. Hozzátette, a vidékmegtartó képesség tekintetében is fontos a vidéki lakosság életminőségének javítása, ebben pedig kulcsszerepet kapnak a falu- és tanyagondnokok. 

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja pedig beszédében elmondta, hogy széles spektrumú képzési rendszer jellemzi az intézményt, melyben kiemelt figyelmet fordítanak a vidékre, a településekkel való kapcsolattartásra. Ez a célt szolgálja a most induló, 170 órás képzés is, melynek gyakorlati része 118 órát ölel fel annak érdekében, hogy a résztvevők élményszerűen ismerjék meg feladataikat. 

A kilenc fővel indult a képzés célja, hogy felkészítse a falu- és tanyagondnokokat 

- a kistelepüléseken végzendő alapfokú szociális szolgáltató feladatok ellátására;

- a hivatalokkal, intézményekkel, szervezetekkel, helyi közösségekkel való kapcsolattartásra; 

- az élethelyzetből adódó problémák megoldására, személyes segítségnyújtásra;

- emberi kapcsolatok ápolására a település lakosaival, a hagyományok, az összefogás erősítésére, a közösségi alkalmak megteremtésére. 

Hat DEAC-mérkőzés Debrecenben

Elütött egy földön fekvő férfit, majd segítségnyújtás nélkül elhaladt

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek