Debrecen
2021-09-24

Egymilliárdos fejlesztés fejeződött be a Debreceni Egyetemen

Egymilliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással végzett kutatási projekt fejeződött be Debrecenben. A PREMED Pharma Kft. és a Debreceni Egyetem (DE) konzorciuma négy éven át tartó, a szaruhártya és a csontszövet mesterséges pótlására irányuló kutatás-fejlesztési projektet valósított meg a Széchenyi 2020 program keretében, a projekt eredményei a közeljövőben gazdaságilag is hasznosulhatnak - tájékoztatta az egyetem az MTI-t.

 A konzorciumi tagok olyan új technológiákat dolgoztak ki, amelyek segítségével megfelelő optikai tulajdonságú transzparens gélek, illetve különleges tulajdonságú bioaktív aerogélek állíthatók elő - közölték.
   

 Ezeknek az anyagoknak az orvosi alkalmazhatóságát állatkísérletekben tanulmányozták úgy, hogy kidolgoztak egy olyan modellt, műtéti eljárást, valamint implantátumot, amellyel megítélhetővé vált a projekt keretében kifejlesztett és szemcse formában gyártott új csontpótló anyag biológiai hatékonysága - írták. Hozzátették: részletesen vizsgálták, hogy a projektben kifejlesztett csontpótló anyag milyen hatással van a csontgyógyulás és a csontbenövés mértékére, dinamizmusára, erősségére.

Fotó: hirek.unideb.hu
    

Az eredmények igazolták az új csontpótló anyag szöveti integrációt serkentő hatását és immunológiai semlegességét, egyúttal létjogosultságát a hasonló termékek között, amely alátámasztja a projekt sikerességét - olvasható a közleményben. Az eredeti magyar szellemi tőkén és innováción alapuló projekt nemzetközi összevetésben is egyedülálló szakmai bázist hozott létre aerogél alapú intelligens szövetpótló anyagok előállítására és azok in vitro és in vivo vizsgálatára - tették hozzá.
    

A projekt eredményeként új perspektívák nyílnak új humángyógyászati kezelésekre - zárul az egyetem közleménye.
 

A fertőzöttek száma 230,5 millió, a halálos áldozatoké 4,73 millió a világon

Szijjártó: a vakcinák jelentik az egyedüli megoldást a világjárvánnyal szemben

MTI

Szerző
Hasonló cikkek