Debrecen
2021-09-10

Autómentes Nap - számos program és ingyenes DKV

Debrecen Megyei Jogú Város idén is csatlakozott az Európai Mobilitási Hét és a Nemzetközi Autómentes Nap felhíváshoz. Debrecen, az idén új helyszínen, a Piac utca Kossuth és Szent Anna utca közötti szakaszán szervezi meg az eseményt. Ezt az utat 2021. szeptember 18-án, a rendezvény idejére lezárják. A szervezők színes programokkal várják az érdeklődőket.

HungAIRy – „Zöld közlekedéssel a tisztább, egészségesebb levegőért!”

 

Az Autómentes Nap rendezvényéhez a HungAIRy projekt is csatlakozott, amely az egyik legjelentősebb környezetvédelmi problémát, a levegőminőség javítását állítja a középpontba. A közlekedés jelentős mértékben hozzájárul a levegőminőség romlásához, veszélyezteti a környezetet és vele járnak olyan kedvezőtlen hatások is mint a zaj, a torlódás, a közúti baleset, és a más célra hasznosítható területek elfoglalása.

Ezért nagyon fontos Debrecenben a fenntartható, környezetkímélő közlekedés kialakítása, a közösségi közlekedés és a nem motorizált közlekedési módok népszerűsítése.

Az Autómentes Nap kiváló alkalom arra, hogy a dugókat hátrahagyva a közösségi közlekedést válasszuk, bringára pattanjunk, vagy kellemes sétával érjük el úticélunkat, átgondolva azt, hogy a mindennapi közlekedési szokásaink milyen hatással vannak környezetünkre és egészségünkre!

Az Autómentes Nap nem titkolt célja, hogy egyfajta kísérletként felhívja a figyelmet arra, hogy közterületeinket a jelenlegi megszokott (parkolás, autós közlekedés) funkciók helyett környezeti szempontból fenntarthatóbb módon is lehetséges hasznosítani.

A rendezvény 2021. szeptember 18-án egy nagyszabású egésznapos programmal várja az érdeklődőket, ahol a környezetvédelem és a környezetkímélő közlekedési eszközök kapják a főszerepet. Az idei évben a programok a régi Városháza előtti sétálóövezet mellett, a Piac utca Kossuth utca és Szent Anna utca közötti szakaszán lesznek.

A szervezők között van a DMJV Önkormányzata, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt., a DV PARKING Kft. a Debreceni Szakképzési Centrum, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, Debrecen Városi Rendőrkapitányság, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a DERKE, a DKSI – Kerékpár Szakosztály, az INTER-TANKER Zrt. a „ZSUZSI” Erdei Vasút, a Készenléti Rendőrség, a Közlekedéstudományi Intézet, a Vöröskereszt, a Közlekedés Biztonságáért Alapítvány és az EDC Debrecen Nonprofit Kft.

 

Kedvcsináló

 

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőrfőkapitányság kerékpáros ügyességi pályával, KRESZ-teszttel, a Készenléti Rendőrség elektromos közlekedési eszközök és lézerlövészet és fegyvertechnikai eszközök bemutatásával, a Készenléti Rendőrség Debreceni Határvadász Bevetési Osztály csapatszolgálati bemutatójával, a Katasztrófavédelem tűzoltóautó bemutatóval, tálcatűzzel és füstsátorral, a Debreceni Szakképzési Centrum Baross, Beregszászi, Brassai és Mechwart tagintézményei közlekedési puzzle-el, LEGO robot pályán, alkalmazás segítségével LEGO autóvezetéssel, LEGO önvezető jármű bemutatóval várják az Autómentes Napra látogatókat.

Az DMJV Önkormányzata a LIFE HungAIRy projektcsapatával várja az érdeklődőket, a levegő és a közlekedés kapcsolatára épülő Kahoot! kvízjátékkal, nyereményekkel és sok-sok érdekes információval Debrecen levegőminőségéről.

Az EDC Debrecen Nonprofit Kft. által megvalósított URBACT III. THRIVING STREETS projekt keretében várostörténeti időutazásra invitálja a stand látogatóit. Régi, belvárosról készült képekből készült puzzle-lel várja az érdeklődőket. Egyúttal betekintést nyújt egy lehetséges jövőbe: zöld oázisként, piknikező helyként elképzelve a Piac utcát társasjátékokkal várja a családokat.

A DKV Zrt. az „Útrakelő verseny” mellett nosztalgia villamos és trolibusz különjáratokat indít az 1-es villamos, valamint a 4-es trolibusz vonalán. Valamint a Nemzetközi Trolinap alkalmából zöld szigetet alakít ki a társaság a Csonka templom előtti buszmegállóban. A Piac utcai sétálóövezetbe az rendezvényre kilátogatókat autóbusz kiállítás várja. Az INTER TAN-KER Zrt. jóvoltából vezetés szimulátorral kipróbálhatják az érdeklődök, hogy milyen egy autóbuszt vezetni, valamint a Simonffy utca sarkán a jövő egyik közösségi közlekedési eszközét, az elektromos autóbuszt is megcsodálhatják a látogatók. A DERKE szervezésében igazi amerikai iskolabuszon lehet utazni.

A ZSUZSI Erdei Vasút madársulival, interaktív mozdonyvezetéssel, SANSZ Alapítvány kutyaterápiás bemutatójával, Cívis Consort Vonósnégyessel, Réti Tibor zenés előadásával, Kiss Gergely Máté, gólyalábas interaktív produkciójával és kézműves foglalkozással várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

Az idei évben a DERKE szervezésében 2021. szeptember 16-án és 17-én ismét lesz „Eljutási verseny”, melynek a lényege, hogy autóval, kerékpárral és villamossal a KRESZ szabályainak betartása mellett ugyanazt a távot kell megtenni a versenyzőknek. A DERKE standjánál különböző gyermekszállításra is alkalmas teherkerékpárokat és kerékpáros utánfutót próbálhatnak ki a látogatók. Továbbá utazási, utasjogi tanácsadással és vetélkedőkkel várják a vendégeket, a gyerekek pedig fa vonatos terepasztalon játszhatnak.

A járműbemutatók és az ügyességi feladatok mellett zenei programokkal is kedveskedünk az érdeklődőknek a rendezvényen. Az Autómentes Napon 12 órától kezdődnek majd a gyerek és felnőtt zenei programok. A fellépők között láthatjuk többek között a Kuckó Művésztanyát, Készenléti rendőrség tonfa bemutatóját, Kíváncsi Katicát, a Valcer Táncstúdiót, Badacsonyi Róbertet stepptánc bemutatóját, Country bemutatót, a Diri-Dongót, a Yúlius 25-e rock bandát, az este a Madarak együttes koncertjével és utcabállal zárul.  

2021. szeptember 18-án az Autómentes Napon díjmentes lesz az utazás a DKV Zrt. járatain. Aki felmutatja a járművezetőnek autója forgalmiját, egész családjával díjmentesen utazhat ezen a napon. /max. 2 felnőtt és 3 gyermek/. Az Európai Mobilitási Hét és az Autómentes Nap részletes programja megtalálható a DKV Zrt. és a társszervező cégek hivatalos Facebook oldalán és honlapján.

 

Az eddigieknél is nagyobb lendülettel folytatódik az országos közúthálózat korszerűsítése

Tíz hónapon belül létrehozzák a Sinopharm-vakcina gyártásához szükséges infrastruktúrát

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek