Debrecen
2021-08-30

Végvári Edit pszichológust a nárcisztikus emberekről kérdezzük

A nárcisztikus emberek szokatlanul önzőek. Bármi, ami érdekes számukra, elsősorban róluk szól. Egyszerűen nincs elég energiájuk ahhoz, hogy mások igényeit vagy érzéseit figyelembe vegyék, mivel az ő igényeik sincsenek kielégítve.

A nárcisztikus személyiségzavar létező rendellenesség, amely a beteg önmaga iránt érzett erőteljes szégyen- és elégedetlenségérzetéből táplálkozik 

Annak érdekében, hogy a betegek megbirkózzanak szégyenérzetükkel, védekezésként saját érzéseik másokra való kivetítését, az ellentámadást, mások okolását használják, illetve mindent elkövetnek, hogy bebizonyítsák maguknak különleges mivoltukat.

A nárcisztikus embereket általában kora gyermekkorukban éri a sérülés, mely az egészséges énkép kialakulását gátolja. Valószínűleg azt éreztették velük, bármit is tesznek, nem elég jók, alkalmatlanok.

Szeptember 1-én 18.05 órától az FM90 Campus rádióban Végvári Edit pszcihológus és a TÚLÉLÉSI TIPPEK NÁRCISZTIKUSOK ÁLDOZATAINAK blog szerzője beszél a nárcizmusról. 

 
Részlet : https://tulelesnarcisztikusbantalmazaskor.blogspot.com/ 
 
Miért van szükség arra, hogy a nárcisztikusokról önálló kategóriaként ennyit beszéljünk és megkülönböztessük őket másoktól? Mert mások.
Ennek a jelentőségére mindig akkor jövök rá, amikor már pont feladnám a hitem az emberekben. Amikor egyfajta automatikusan lefutó algoritmusként az épp aktuális önzést, irigységet, érzéketlenséget, kegyetlenséget, kihasználást, ellenségességet és rosszindulatot tévesen „az embereknek úgy általában” tulajdonítom. Miközben mindössze arról van szó, hogy a nárcisztikusok és a pszichopaták azok, akik képesek a felsorolt válogatott kínzásokra. Ahhoz, hogy ne legyünk végtelenül reménytelenek és megkeseredettek, rendre emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy nem mindenki nárcisztikus.
 
És hogy miért érdemes ismernünk működésük törvényszerűségeit, ahhoz legegyszerűbb Jordan B. Peterson pszichológusprofesszort idéznem:
 
Akik egyazon szabályrendszer alapján élik az életüket, azok kölcsönösen kiismerhetővé válnak. Viselkedésük során szem előtt tartják egymás elvárásait és vágyait, képesek az együttműködésre. Békésen versengenek egymással, mert mindenki tudja, hogy mire számíthat a többiektől. (Jordan B. Peterson: 12 Szabály az élethez - Így kerüld el a káoszt!, Budapest, 2018, 30.o.)"
Ismerősen hangzik ennek a jelenségnek a HIÁNYA? Igen, jól érzékelhető: nem egy szabályrendszer szerint élnek a nárcik és a nem nárcik. A nárcisztikus működésmód ismerete nem más, mint a nárcisztikus szabályrendszer ismerete, mely egyrészt megkímél minket a kellemetlen meglepetésektől, másrészt lehetővé teszi a – még oly nehéz, de mindenképpen szükséges – együttműködést azokkal, akikkel egy élettéren kell osztoznunk (és ez alatt nem csak a családot, hanem úgy általában a Föld bolygót is értem).
 
 
 

Trópusi viharrá gyengült hétfőre az Ida hurrikán

Új célok, új főtámogató a DVSE csapatánál

Váradi Ferenc

Szerző
Hasonló cikkek