Debrecen
2021-08-23

„ A film készítése előtt megkeresett Sára Sándor és Csoóri Sándor „

Aradi Csaba először mondja el, hogy milyen előzményei voltak a Tüske a köröm alatt című filmnek.

1987-ben készült el a Tüske a köröm alatt című filmdráma, melyet először csak a politikai vezetők nézhettek meg. Kész csoda, hogy a nagyközönség elé került. A kor talán legkeményebb alkotása a már omladozó rendszerről.

Sára a film forgatókönyvét Csoóri Sándorral együtt írta, akivel egy hétre le is költözött a Hortobágyra, hogy hitelesen ábrázolják Hódosi Áron újrakezdésének helyszínét. A filmben olyan színész óriások játszottak, mint Cserhalmi György, Ráckevei Anna és Reviczky Gábor.

„A képek beszélnek nagyon erősen és nagyon erős a drámaisága a szavak nélkül is. Mindenben nagyon élesen és pontosan meglátta a lényeget. A képekben és az emberekben is. Én úgy éreztem, hogy nagyon pontosan lát engem” – nyilatkozta Ráckevei Anna Sára Sándor rendezői munkásságáról.

Sára Sándor, a Tüske a köröm alatt című filmdráma rendezője nyilatkozta korábban, hogy 1987-ben a forgatókönyvet író Csoóri Sándorral közösen „olyan, jelen idejű filmet készítettünk, amit nem nagyon kedveltek az akkori hatalmasságok.

Nem tiltották ugyan be, de nem is favorizálták. Egyszerűen eltűrték a létezését". A film megszületésének kulisszatitkaként Sára Sándor felelevenítette: 1987-ben tíz évnyi szünet után kapott újra lehetőséget arra, hogy egész estét betöltő nagyjátékfilmet készítsen.

Csoóri Sándorral egy hétre leköltöztek a Hortobágyra, és a közösen eltöltött idő alatt álmodták meg a film meséjét. Így készült el a forgatókönyv. Sára azt is elárulta: a forgatás során odafigyelt arra, hogy a forgatókönyv ne jusson el a történetben amúgy érintett Hortobágyi Állami Gazdaság vezetőségének kezébe.

Csak annyit közölt velük, hogy kortárs filmdráma készül az állami gazdasághoz tartozó területen. Nem véletlenül volt óvatos Sára Sándor, mert amikor az állami gazdaság korifeusai valahonnan mégis megszerezték a forgatókönyv egyik példányát, a stábot kitiltották a területről, úgyhogy az utolsó jeleneteket már más helyszínen, Szabolcs megyében tudták felvenni.

Valójában az volt az érdekes a forgatókönyvben, hogy azok az események, amelyekről szól a film, azok a valóságban is megtörténtek néhány évvel azelőtt” – árulta el egy interjúban Reviczky Gábor.

A film a korabeli filmesek bátorságát is tükrözi, hiszen a 80-as évek jelenére reflektál, de ez a premierig bizonytalanná tette bemutató tényét, a Tüske a köröm alatt kritika rendszerrel szemben, amelyben akkor is éltek.

„Nagyon féltünk, hogy az Aczél György ezt nem fogja engedélyezni. Gyakorlatilag nem csináltak ilyesmit, hogy 1-2 évvel megtörtént eseményeket filmre vigyenek. Ehhez nagyon nagy bátorság kellett és rezgett a léc, hogy ez nem lesz sohasem bemutatva” – tette hozzá Reviczky Gábor.

A film többek között Karlovy Vary-ban 1988-ban fődíjat kapott.

Azt csak kevesen tudják, hogy a forgatás előtt Csoóri Sándor és Sára Sándor többször is találkozott Aradi Csabával a Hortobágyi Nemzeti Park akkori igazgatójával. Aradi elmondta a szerzőpárosnak a liba ügy káros hatásait a tiltott vadászaktokat a természetvédelmi területen. Ezekre az információkra is támaszkodva készítették el a filmet.

Aradi Csaba először beszél az FM90 Campus Rádióban, hogyan akarták a nyolcvanas években korrumpálni, milyen fenyegetéseket kapott.

Az interjút augusztus 24-én 18.00 órától hallgathatják meg az FM 90 Campus Rádióban. 

Buszbaleset az M7-esen: meghalt a baleset egyik súlyos sérültje

Közlekedési baleset szemtanúit keresik a rendőrök

Váradi Ferenc

Szerző
Hasonló cikkek