Debrecen
2021-08-12

Az ifjú zenei tehetségek platformja

Az augusztus 5-18 között zajló 20. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának több mint 150 résztvevő hallgatója közül néhányan a Zenés esték a Nagyerdőn hangversenysorozat koncertjein is megmutatják tehetségüket a Zeneművészeti Kar Liszt termében.

A 23 éves japán származású Kaisei Mizuno az augusztus 9-ei délutáni hangversenyen Franz Schubert és Liszt Ferenc két-két darabját játszotta el. A Zeneakadémia mester képzését végző ifjú zongorista a weimari Liszt-zongoraversenyre készül, annak programját adta elő az hangversenyen. Farkas Gábor zongoraművész növendéke első alkalommal vesz részt az Akadémia mesterkurzusán.

 

„Nagyon izgulok, hogy Farkas Gábortól milyen kritikát kapok az előadás után, fontos számomra a véleménye, az építő kritikája, ami segít a további fejlődésben. Az Akadémia a sok gyakorlás, tapasztalatszerzés mellett többet is ad, hisz sok új zenei érdeklődésű ismerőst szereztem, a mesterkurzusokon és a kollégiumban is több új barátság szövődött.” – fogalmazott a fiatalember.

 

A hétfő esti Fafúvós Gálán Váradi Judit zongoraművész és Puskás Levente szaxofonművész egy ősbemutató keretein belül adta elő Tűzkő Csaba Páratlan ritmusban című bolgár népzenei ihletésű művét. A bonyolult darabot a szerző zongorára és szoprán szaxofonra írta. A fenti két művész Oskar Laznik szaxofonművésszel kiegészülve a híres olasz zeneszerző, Ennio Morricone Love Theme from Cinema Paradiso című filmzenéjét játszotta el a gála zárásaként. A hangversenyen fellépett még Laura Levai Aksin fuvolaművész, Szatmári Zsolt klarinétművész és Richter Edit zongoraművész.

 

Puskás Levente hetedik alkalommal tanít mesterkurzuson az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján. A rendezvény kapcsán fontosnak tartja megemlíteni a szaxofonművész, hogy az oktatáson kívül plusz adalék a hallgatóknak, hogy az Akadémia idején betekintést nyernek a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar munkájába is, és különféle iskolákból, országokból érkező professzorok eltérő oktatási stílusát is megismerhetik.

 

Az augusztus 10-ei Rézfúvós-Fuvola Gálán a tíz felhangzó művet kilenc előadó játékában hallgathatta meg a közönség. Laura Levai Aksin Claude Debussy 1913-ban szólófuvolára írt Syrinx című darabját játszotta. A művet Gabriel Mourey színműíró Psyché című drámájához írta a szerző. A gálán felhangzott még többek között Dubrovay László Versenymű kürtre és harsonára című darabja is Káip Róbert harsonaművész és Kovalcsik András kürtművész előadásában.

 

A versenymű különlegessége az, hogy zenekari kíséret nélkül „verseng” egymással a két szólista, akik megmutathatják, mit tud a hangszerük és mit ők, ugyanis a hangszerek játékát komikus ajakhangok, változatos hangzáselemek egészítik ki – mutatott rá a darab különlegességére Káip Róbert.

 

A harsonaművész úgy látja, hogy a rendezvény mesterkurzusai óriási reklámot jelentenek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának, mert azáltal, hogy egyre többen jelentkeznek, egyre szélesebb körben terjesztik a kiváló oktatás hírét, így évről-évre többen adják be első helyre jelentkezésüket a debreceni intézménybe.

 

Az esten fellépett még Petar Popović fuvolaművész, Horváth Bence, Kelemen Csaba trombitaművész, Mogyorósi Éva, Richter Edit és Váradi Judit zongoraművész.

 

 

Izgalmas mérkőzésen jutott a negyeddöntőbe az U19-es magyar válogatott

Fantasztikus tornagyőzelem Kijevben!

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek