Debrecen
2021-07-11

Szakember-találkozó Debrecenben

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szervezésében július 9-én szakember-találkozót tartottak.

Melynek alkalmából Prof. Dr. Nagy Jánost, a Debreceni Egyetem prorektorát, professzor emeritust köszöntötték – közöttük elsőként Prof. Dr. habil Bács Zoltán, az egyetem kancellárja. A találkozón felszólalt az Agrárminisztérium helyettes-államtitkára, Papp Zsolt György is, de számos sztárkutató, mint Prof. Dr. Marton L. Csaba, Prof. Dr. Jolánkai Márton, Prof. Dr. Pepó Péter is jelen volt és az OTP Agrár felsővezetése is képviseltette magát.

A szakember-találkozót Dr. Széles Adrienn docens, a Debreceni Egyetem Földhasznosítási, Műszaki és Precíziós Technologiai Intézet intézetvezetője nyitotta meg. Az intézetvezető köszöntőjében kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem, a Tiszántúl legfontosabb tudásbázisát adja. Az ipar minden területe képviseli magát Debrecenben, ezért kiemelten fontos, hogy egy tudományos háttér, egy tudományegyetem támogassa a gazdasági növekedést. Ebben a munkában a Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar különleges feladatot vállalt és az agrárfelsőoktatás átszervezésében anyaintézményünk, a Debreceni Egyetem úgy határozott, hogy az agrárkarral lehet csak sikeres mind az egyetem, mind a térség is. Prof. Dr. Nagy János prorektornak a tudományos világot és a gazdaságot összekapcsoló munkájához, szerepvállalásához kívánt születésnapja alkalmából jó egészséget és nyitotta meg a tanácskozást.

„A komplex rendszerek kiépítéséhez idő kell, de, ha a rendszer minden tagját sikerül a saját tudományterületén eredményekre sarkallni, összeállhat egy olyan oktató-kutató-gazdasági egység, amely nemzeti szinten képes a hazai agrártermelést megreformálni. Ebben elévülhetetlen szerepet kaptál és értél el” – köszöntötte Prof. Dr. Marton L. Csaba, az Agrártudományi Kutatóközpont tanácsadója, a Kerpely Kálmán Doktori Iskola törzstagját Prof. Dr. Nagy Jánost. „A Kukorica című könyv, amely most 2021-ben látott napvilágot – folytatta – és amelyben több szakembert felkértél publikálásra, ma képes arra, hogy csak Magyarországon, egyetlen egy gazdasági évben, egy millió tonna kukoricával többen hozzon a magyar gazdáknak. Elérhetővé tetted a szakmának, elérhetővé tetted a gyakorlatnak a precíziós kukoricatermesztést. Köszönet érte!”

A kezdetek, már az 1970-es évek, meghatározták Nagy János sorsát, mert a diploma átvétele után a földműveléssel kapcsolatos kutatások felé fordult. Abban az időben a külföldi nemesítési anyagok zöld utat kaptak Magyarországon, a szakemberek látták, hogy a fajtákat adaptálni kell a magyar adottságokhoz és a magyar lehetőségekhez, igényekhez illesztve lehet csak köztermesztésbe bocsátani. Ebben, – a néhai Dr. Németh János professzort idézve – igen jó kísérleti hátteret biztosítottak Debrecenben. Mándi György, majd Bocz Ernő professzorok keze alatt kezdte megismerni a tudományos kísérletezést. Jól emlékszem erre – mesélte Prof. Dr. Jolánkai Márton a nagyközönség előtt. No, meg arra kedves barátom és kollégám, hogy mindannyiunk közös tanára, Győrffy Béla akadémikus figyelmeztetett téged is: „A vezérürü arról ismérvszik meg, hogy kolomp van a nyakában, de azt bizony élete végéig ráznia kell!”. Úgy látom János, – köszöntötte professzor emeritus kollégáját a nemzetközi viszonylatban is elismert kutató, – hogy azt igen jó helyre akasztotta a főpásztor!

Egy agrárrendezvény kifejezetten szokatlan pillanata, amikor a jogászság is képviselteti magát. Most az a megtiszteltetés érte a Debreceni Egyetem agrárkarát és Nagy János prorektort, hogy a Debreceni Ítélőtábla elnöke, Dr. Balla Lajos köszöntötte az egyetem korábbi rektorát, amely tisztséget két ízben is betöltött.

Kevesen tudták, de a Debreceni Egyetem jogi képzésének újraindítása is Dr. Nagy János nevéhez fűződik, aki már rektor-helyettesként is segítette a képzés újraindítását Debrecenben. Nagy János szerint a Debreceni Egyetem csak akkor érhette el a komplexitását, ha a jogtudomány-terület is lehetőséget kap. Ma már stabil, színvonalas jogászképzés biztosítja a szakember-utánpótlást és egyben az agrárképzés jogi ismeretanyagának átadását is. Dr. Balla Lajos, az ítélőtábla elnöke kiemelte, hogy a mezőgazdasággal kapcsolatos ügyekben ma is kifejezetten sok segítséget kapnak a professzortól, így elmondható, hogy a debreceni bírói kar széleskörű rálátással bír erre a szakterületre is.

Prof. Dr. Győry Kálmán, a Debreceni Egyetem korábbi rektora ezt azzal erősítette meg, hogy Dr. Nagy Jánosnak elévülhetetlen érdeme marad, hogy mindent megtett a Debreceni Egyetem sikeres integrációja érdekében. „Az egyetem akkori négy centrumával, a centrumelnökökkel olyan munkakapcsolatot alakítottál ki, hogy az általad vezetett emberek hittek neked s lám, most megélhettük, hogy 2021. augusztus elsejétől olyan új, strukturálisan átszervezett egyetem születik meg Debrecenben, amely igazán nemzetközivé teszi a várost és egyben az otthonunkat, a Tiszántúlt.” A Debreceni Egyetem napjainkban, mintegy 8000 külföldi hallgatónak is otthonául szolgál, ahol az alapképzéstől, a mesterképzésen át a doktori iskolákig, minden szinten képes kielégíteni az egyetemisták tanulási és kutatási igényeit.

Dr. Nagy János az elmúlt évtizedekben nemzetközi együttműködések sorát alakította nemcsak a környező országok akadémiáival, egyetemeivel, hanem a tengerentúlon is együtt dolgoznak a kutatókkal. Hazai állami, és külföldi kitüntetések sora, elismerések mellett Nagy professzor mégis a hallgatóira a legbüszkébb, akik közül mintegy 31 fő ért el tudományos fokozatot.

Forrás: agrojager.hu

podcast

Djokovic 20. diadalával utolérte Federert és Nadalt

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek