Debrecen
2021-06-23

Feltárul az erdő varázslatos arca – Szent Iván-éji program a Zsuzsival

Szent Iván-napjához kapcsolódóan különleges programmal készül a hétvégén a Zsuzsi Erdei Vasút. Június 26-án, szombaton délelőtt gyógynövény-körúttal, este pedig szentjánosbogár-túrával és csillaglessel várják mindazokat, akik egy csodás erdei környezetben szeretnék felfedezni a nyári természet csodáit.

A nyári napforduló, amikor a leghosszabb a nappal és legrövidebb az éjszaka, mindig is a nyár egyik legvarázslatosabb időszaka volt. Nem véletlen, hogy szinte valamennyi kultúrában ünnep és számtalan népi hagyomány kapcsolódik hozzá. Ilyenkor a természet is különleges arcát mutatja, amit most egy élményteli kisvonatozást követően szakemberek segítségével lehet felfedezni a hármashegyi pihenőerdő árnyat adó fáinak tövében.

Június 26-án, szombat délelőtt 10 órától Varga Edit környezeti nevelő vezetésével indul gyógynövény-körút a hármashegyi erdők, mezők tájain. A vezetett túrán nemcsak azt tanulhatják meg a résztvevők, hogy hol találjuk, és hogyan ismerjük fel a kincset érő erdei gyógy- és fűszernövényeket, de azt is, hogy azoknak milyen jótékony hatásai vannak, és mire használhatjuk őket. Az interaktív foglalkozáson a gyerekek kis kosárkákba gyűjthetik az erdő adta kincseket, érkezést követően pedig mézes-mozdonyt kapnak ajándékba.

Az esti fények közeledtével feltárul az erdő varázslatos arca, amiben Varga Edit környezeti nevelő és Zajácz György csillagász segít eligazodni egy különleges éjszakai programon. A látogatók a szakemberek segítségével ismerhetik meg az éjszakai erdő hangjait és fényeit, különös tekintettel az éjszakai lámpásként világító szentjánosbogarak-rajzására, ami a nyári esték egyik legszebb természeti látványossága. Ezt követően a hármashegyi körszín területén lehetőség nyílik az éjszakai csillagos égboltot tanulmányozni és közelebb hozni magunkhoz kedvenc bolygóinkat és a csillagokat.

A délelőtti programra a menetrend szerint közlekedő 8:30-as járat javasolt. 

Az esti programra különvonat indul 19:30-kor a Zsuzsi Erdei Vasút Ruyter utcai kiinduló állomásról, ami 22:45-kor indul vissza Debrecenbe.

A Zsuzsi Erdei Vasút aktuális menetrendje, valamint a Hármashegyalján található további látnivalók itt találhatók: https://zsuzsivasut.hu.

civsporta

Költözik a Sürgősségi Klinika

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek