Debrecen
2021-06-04

Megkezdődött az Arany János Óvoda épületének energetikai korszerűsítése

Az elmúlt öt évben a 33 önkormányzati fenntartású óvodából 12-t érintett valamilyen mértékű beruházás, melyek összértéke meghaladja a 3 milliárd forintot. Most a Debreceni Arany János Óvoda épületének energetikai korszerűsítése kezdődött meg. A beruházásról Papp László polgármester, Kósa Lajos országgyűlési képviselő és Papp Csaba önkormányzati képviselő számolt be június 4-én, a helyszínen.

A korszerűsítés célja az épület hatékonyabb és gazdaságosabb üzemeltetése, ami hosszú távú megtakarításokkal jár. A fejlesztés eredményeként komfortos, a korábbinál gazdaságosabban fenntartható, a mai kor követelményeinek megfelelő intézmény jön létre, mely modern helyszínt biztosít az óvodáskorú gyermekek neveléséhez, oktatásához.

Kósa Lajos a sajtótájékoztatón elmondta: a kormányzat szándéka minden iskolába kerülő gyermek esélyegyenlőségének megteremtése. Az igazán nehéz helyzetben élők sokkal nagyobb esélyt kapnak a felzárkózásra, ha három éves koruktól járnak óvodába. Ehhez megfelelő óvodai kapacitásra, felújított intézményekre, felkészült óvodapedagógusokra van szükség. A Debreceni Arany János Óvodában ideálisak a nevelési feltételek, s hamarosan egy megszépült, színes, modern épület várja majd a gyerekeket.

Papp László polgármester szerint Debrecen abban az örömteli helyzetben van, hogy az elmúlt évek tendenciáit figyelembe az óvodai ellátást igénylő gyermekek száma folyamatosan növekszik a városban. Ez hívta életre azt a törekvést, hogy Debrecen nem csak egyszerűen felújítja meglévő óvodáit, hanem új intézményeket – óvodákat, s kiemelt célként bölcsődéket – is létrehoz.

A Debrecen 2030 stratégiának nagyon fontos része az a törekvés, hogy az intézményhálózat fejlesztése, bővítése segítse a város ambícióinak megvalósulását.

Az Arany János Óvoda esetében 334 millió forint értékű beruházás történik, melyből – „A Debreceni Arany János Óvoda épületének energetikai korszerűsítése (TOP-6.5.1-16-DE1-2017-00010) ” című projekt keretében – 163 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás, 171 millió forint pedig önkormányzati saját forrás. Ez egyrészt a több évvel ezelőtti tervezési időszakhoz képest a költségek lényeges növekedését mutatja, másrészt viszont azt, hogy Debrecen költségvetése kellően stabil, ezért tudja ezeknek a fejlesztéseknek a támogatását saját forrásból is biztosítani.

Az óvoda épületébe számos új technológiai elem épül be: több mint 60 napelemet helyeznek el, hőszivattyús technológia biztosítja majd a fűtést, s az épület egészét behálózó szellőztetőrendszert építenek ki, cserélik a nyílászárókat, megújul a homlokzat. A kivitelezőnek 2022 januárjának végéig kell befejeznie a munkálatokat, de a remények szerint ennél hamarabb végeznek.

Papp Csaba önkormányzati képviselő két szóval jellemezte a mai eseményt: az egyik az öröm. Örül annak, hogy az elmúlt években sikerült kialakítani az Arany János teret, ahol – a Debreceni Egyetem, a város és az alkotóművész összefogásával – helyet kaphatott a költő mellszobra. A másik szó: a gondoskodás. A Zöld Város Program keretében tovább szépülhetett az új tér, mely így a környéken lakók mindennapjait teszi kellemesebbé. A gondoskodás keretében megújult az itt lévő bölcsőde, s most az óvodán – mely a felnövekvő generációk nevelését segíti – a megújulás sora, melynek lehetőségét Papp Csaba mind a kormányzatnak, mind az önkormányzatnak megköszönte.

Terdikné Szerencsi Katalin, az óvoda intézményvezetője többek közt elmondta: nagyon várták már ezt a felújítást. Remélik, hogy a megszépült téren a megújult bölcsőde mellett hamarosan az óvoda is dísze lesz a lakóterületnek.

 

Szelektív hulladékgyűjtő edényeket vehettek át az ondódiak

Hétfőn szünetel a hideg-meleg vízszolgáltatás

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek