Debrecen
2021-05-28

A Paprika utcán folytatódnak az útépítések Debrecenben

A lakossági kezdeményezésre indult beruházásról Papp László polgármester, Pósán László országgyűlési képviselő és Komolay Szabolcs önkormányzati képviselő számolt be sajtótájékoztató keretében 2021. május 28-án a helyszínen.

Nem papíron megfogalmazott gondolat, hogy a város ebben az évben közlekedésfejlesztésre fordítja erőforrásainak jelentős részét, hanem ez a valóságban, a gyakorlatban is zajló folyamat. A város számtalan pontján zajlanak útfelújítási, útépítési, csomópont-átépítési, kerékpárút-építési munkálatok. A keleti városrész 2021-ben ebben a tekintetben kiemelt pozícióban van, hiszen több beruházás is itt zajlik – kezdte a sajtótájékoztatót Papp László polgármester. Mint elmondta, régi ígéret válik valóra a Paprika utcai út építésével, az utca teljes hosszában – a Pohl Ferenc utca és a Monostorpályi út között – mintegy 300 méter hosszban 3,5 méter szélességben kap aszfaltburkolatot, mindkét oldalon stabilizált útpadka készül – a jobboldalon 1,25 méter, a baloldalon pedig 1,00 méter szélességben – és csapadékvíz-elvezetés épül. Papp László azt is megemlítette, hogy a Paprika utca közelében – a Pohl Ferenc utcán – a 2021-2027-es fejlesztési ciklusban, európai uniós források igénybe vételével egy bölcsőde épül, s ez is előmozdítja azt, hogy a környéken lévő, jelenleg még burkolatlan útfelületeket rendbe tegye a város. Papp László elmondta: bár az útépítések sok kellemetlenséggel járnak – ami a környéken lakók türelmét igénylik – bízik benne, hogy mindenütt, ahol új út épül, sokkal komfortosabbá, esztétikusabbá, élhetőbbé válik az adott városrész.

Pósán László országgyűlési képviselő elmondta: idestova 20 éve lakik a Lencz-telepen, s ez alatt az idő alatt az általa kezdetben megismert utcák jelentős részét sikerült leaszfaltozni. A lakóterületek azonban fejlődnek, új utcák nyílnak, s az ezekben lakók is igénylik az infrastruktúra fejlesztését, beleértve a bölcsődét is. A régebbi utcákban – minden jó szándék ellenére – az útépítési munkálatok azért haladnak lassan, mert ezeket a kertségi utcákat hajdan nem autóközlekedésre tervezték, s a lakókkal egyeztetve kell kialakítani a szükséges útépítési feltételeket, ami sokszor például azt is magában foglalja, hogy ezeket az újonnan burkolt, viszonylag keskeny utcákat egyirányúsítani kell.

Komolay Szabolcs önkormányzati képviselő szerint a Kertségi Fejlesztési Program nagyon fontos állomásához érkeztünk a Paprika utca aszfaltozása kapcsán, s a Lencz-telepen másik két utca vonatkozásában is zajlik az útépítéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárás. Ebben a három utcában sikerült megoldani, hogy az útépítéshez szükséges szélesség rendelkezésre álljon. Komolay Szabolcs bízik abban, hogy a Paprika utca lakói ez év augusztusának elején már az új úttesten közlekedhetnek, s a csapadékvíz-elvezető rendszer is régi problémát old meg. A leendő bölcsőde pedig még vonzóbbá teheti ezt az egyébként is dinamikusan fejlődő városrészt. Az elmúlt három esztendőben hat új utca nyílt a Lencz-telepen, melyeken összesen 60-70 családi ház épült.  

A Paprika utcán az útépítést a Magyar Parképítő Kft. végzi. A kivitelezés 2021. május 26-án az előkészítési munkálatokkal megkezdődött. A beruházás költsége: bruttó 30.879.677 Ft, melyet az önkormányzat saját forrásból finanszíroz.

 

 

Sorsunk már nem csak a mi kezünkben van

Hétfőn több helyen szünetel majd a vízszolgáltatás

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek