Debrecen
2021-05-26

Koszorúzások a szőnyegbombázás évfordulóján

Az 1944-es debreceni szőnyegbombázás áldozataira emlékezve Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata 2021. június 2-án – szerdán – koszorúzásokat rendez.

Debrecen és vele együtt számos magyar nagyváros tapasztalta meg a szőnyegbombázások borzalmait, 1944. június 2-án. A második világháború régen nem látott pusztulást hozott hazánk történelmében. A korszak törvényhatósági jogú városai közül Debrecent érték a legsúlyosabb háborús károk. A pusztítás emblematikus képe az Ispotály téri református templom és az Ispotály városrész totális pusztulása volt. A hatalmas tűz miatt a füst és porfelhő hosszú időre beborította Debrecent.

A jelentések szerint közel 280 ház teljesen romba dőlt, 380 vált életveszélyessé és 800 megsérült. 1362 család, 4518 ember vált hajléktalanná, és mintegy 1250 ember lelte halálát ezen a napon.

 

A koszorúzások időpontjai és helyszínei:

10.00 óra: A Medgyessy sétányon, a város hősi halottainak és polgári áldozatainak emlékművénél. Beszédet mond: Puskás István alpolgármester

 

10.45 óra: A Nagyállomás épületének falán elhelyezett emléktáblánál. Beszédet mond: Hadnagy Attila, a MÁV Zrt. területi igazgatóságának igazgatója

 

11.15 óra: Az Ispotály templom emlékművénél (Raktár utca 14/G, Ispotály lakópark)

 

Fotó: Magyar Nemzeti Levéltár 

Babakekszet hívott vissza a Nébih - ne adjuk oda a gyermeknek

Kis túlzással a rendőrség udvarára zuhant egy autó Debrecenben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek