Debrecen
2021-05-19

Stabil Debrecen gazdasági háttere

Barcsa Lajos alpolgármester ismertette a város gazdasági eredményeit szerdán.

Stabil gazdasági háttérrel rendelkezik Debrecen - erről Barcsa Lajos alpolgármester beszélt szerdán amikor a város gazdasági eredményeit ismertette. Az alpolgármester elmondta, hogy az idei évre a város nem tervez hitelfelvételt. Barcsa Lajos kiemelte, hogy tavaly négy új cég - a Sensirion, a BHS Trans, a 4 iG és a Semcorp - érkezett Debrecenbe, ezzel 566 új munkahely jön létre a városban. A Nemzeti Befektetési ügynökség, a HIPA is hirdetett meg növekedési támogatási kedvezményt. Itt a debreceni cégek 7 milliárd forintos beruházást valósítottak meg, részben állami támogatásokkal. A beruházások tekintetében 15 milliárd forint beruházáshoz segítette hozzá a kormány a debreceni vállalkozásokat. 3,9 milliárd forintot adott tisztán támogatásként a munkahelyek megőrzésére. Az önkormányzat 4 milliárd forint költségmegtakarítással járult hozzá a debreceni vállalkozások sikeréhez. Összesen 22 milliárd forint támogatáshoz illetve kedvezményhez, beruházáshoz segítettük a debreceni vállalkozásokat - hangsúlyozta Barcsa Lajos.

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. úgy tudta ellátni feladatát, hogy még azoknál a cégeinél sem volt – az átlagos fluktuáción kívül – elbocsájtás, melyek jelentős bevételkiesést voltak kénytelenek elszenvedni. Ebben a nehéz gazdasági helyzetben is fejlesztett a DKV Zrt. Közlekedési mobiljegyet és időalapú mobiljegyet vezetett be. Mindkét termék igen népszerű az utazók körében. A mobiljegyből eddig 39 271 darabot, az időalapú, egyórás mobiljegyből 6 570 darabot váltottak.

Az iparűzési adó az egyik legfontosabb bevételi forrása a városnak, amely Debrecen fejlesztési lehetőségeit jelentős mértékben tudja erősíteni. A vállalkozói kedv nőtt a városban a pandémia időszaka alatt is. Míg 2020-ban 30. 602-en adóztak, addig 2021-ben ez szám már 31. 983-ra nőtt.

A város helyi iparűzési adóbevétel-kiesése 2021-ben 3,7 milliárd forint, ennyi marad a helyi vállalkozásoknál.

Az önkormányzat több intézkedést hozott a vállalkozások megsegítésére, így Debrecenben már 2020. november 15. óta díjmentesen használhatják az éttermek, kávézók azokat a közterületeket, ahol teraszokat működtetnek, egészen 2021. december 31. napjáig. Ezt a kedvezményt az önkormányzat már 2020. április 1-től június 30-ig biztosította a vendéglátó üzletek számára. Összesen 48 millió forint közterület-használati díjat engedett el az önkormányzat a debreceni vállalkozások számára.

Jelenleg 156 vendéglátó üzlet rendelkezik terasz kialakításához szükséges engedélyekkel, 143 terasz már üzemel. 2021-ben 10 vendéglátóhely alakított ki újonnan teraszt.

A Cívis Ház Zrt. 2021 évben ez idáig adott és június 30-ig adandó bérletidíj engedmény várható összege mintegy nettó 220 millió forint. A pandémia harmadik hullámában mintegy 200 bérlőt érint az engedmény.

A 2021-es debreceni költségvetést – ahogyan a korábbiakat is – takarékossága és konzervatív, óvatos tervezési módszere mellett a fejlődés, a stabilitás és a biztonság jellemzi. A város költségvetésének tervezése újabb hitelfelvétellel nem, jelentős tartalékkal viszont számol, ami meghaladja a 3 milliárd forintot.

Fotó: Miskolczi János

Bolti tolvajt keresnek a debreceni rendőrök

Szlovéniában a jövő héttől megkezdik a tanulók tesztelését

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek