Debrecen
2021-04-29

Új szárnyakon a debreceni szakképzés

Közel 1800 fő 9. évfolyamos tanuló kezdi meg a tanulmányait a Debreceni Szakképzési Centrum 11 intézményében, 17 ágazatban és 58 alapszakma megjelölésével. 43 technikus osztály és 14 szakképző iskolai osztály indul.

Új képzésként jelenik meg a gépészet ágazaton belül: légijármű műszerész technikus, légijármű szerelő technikus, továbbá a közlekedés és szállítmányozás ágazatban: vasútforgalmi szolgálattevő technikus. A tanulói felvételek illeszkednek Debrecen gazdasági igényeihez. A szakképzős diákokat vállalati tudással felvértezett oktatók, folyamatosan fejlődő intézményi környezet és a szakképző tanulók életpályája várja, melynek része egy ösztöndíjrendszer is. Valamennyi szakképzésbe járó tanuló ösztöndíjban részesül, ha pedig duális-szakképzési munkaszerződést köt, akkor munkabért kap. 

A Debreceni Szakképzési Centrumban 1000 tanuló tesz érettségi vizsgát a május-júniusi érettségi vizsgaidőszakban. Ők még a szakgimnáziumi rendszerben zárják tanulmányaikat, számukra még egy év szakmatanulás, majd szakmai vizsga következik, ezt követően jelentkeznek a munkaerőpiacon vagy a felsőoktatásban.

Több mint 2000 diák tesz szakmai vizsgát, és válik ezzel jogosulttá, hogy a munkaerőpiacon képzett szakemberként jelenjen meg, vagy a felsőoktatásban folytassa tanulmányait. Közülük 800 fő felnőttként tesz szakmai vizsgát.

Ukrajnában ismét megugrott a fertőzöttek száma

A védettségi igazolványok külföldi elfogadásáról tárgyal Magyarország

Szabó Eszter

Szerző
Hasonló cikkek