Debrecen
2021-04-09

Nyári örömök a régi Nagyerdőn

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár Helytörténeti Gyűjteménye és Fotótára Debrecen város napja alkalmából új kisfilmet készített, melyben a Nagyerdőre kalauzolja a nézőket.

A kezdetektől, a 19. század elejétől követhetik nyomon az érdeklődők a vaderdő parkerdővé alakítását, a szórakoztató és üdülési létesítmények bemutatatásán keresztül.

A terület egy részének pihenő- és szórakozóövezetté alakítását már a 18. század végén, több Debrecenbe rendelt királyi biztos is szorgalmazta, de csak 1823-ban Beck Pál királyi biztos kezdeményezésére tett javaslatot a városi magisztrátus egy fürdőépület és vigadó építtetésére. Így 1826-ban adták át a Nagyerdőn az első intézményt, a Fürdőházat. A klasszicista stílusú épület kisebb nagyobb átalakítások után ma is vigadóként működik.

A kisfilmből megtudhatják azt is, hogyan került a Nagyerdőre 1885-ben a Dobos-pavilon, a városi polgárság szórakozási helyszíne, de azt is, kik és hogyan mulattak a korabeli Leveles csárdában, milyen fejlődést hozott a két háború közötti időszak a Nagyerdő életében, milyen új szórakoztatási létesítmények épültek.

A kisfilm régi fotók, képeslapok, és Magyari Imre korabeli muzsikája segítségével idézi fel a nyári örömöket a régi Nagyerdőn.

A videó a könyvtár honlapján (www.meliusz.hu) 2021. április 9-től érhető el.

 

Virtuális térben ünnepeljük Debrecen város napját

Állattartó telepek korszerűsítésére eddig 69 milliárd forint támogatást hagytak jóvá

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek