Debrecen
2021-04-09

Nemzetközi online konferencia pedagógusoknak

Hamarosan zárul a Science Inspired nemzetközi projekt, amely egy lengyel, egy cseh és egy görög science centre, valamint a debreceni Agóra Tudományos Élményközpont közreműködésével valósult meg. A nemzetközi pályázat célja ráirányítani a figyelmet arra, hogy a tudományos élményközpontok a természettudományos tantárgyak oktatásának izgalmas színterévé válhatnak.

Education in Action

A projekt keretében 2021. április 14. és 16. között Education in Action címmel nemzetközi online konferenciát szerveznek, amelyre várják az érdeklődő pedagógusok jelentkezését. A rendezvényen olyan kérdéseket járnak körbe a szakemberek, hogy milyen változásokat hozott a koronavírus okozta világjárvány az európai oktatásban, milyen kihívásokkal találták szembe magukat az oktatás résztvevői, hogyan kezelték ezeket,illetve milyen megoldásokat kínálnak a Science Inspired nemzetközi projekt keretein belül létrehozott innovatív oktatási módszerek. A rendezvény első napján az érdeklődők oktatási szakemberek által tartott előadásokon vehetnek részt, valamint bemutatják a Science Inspired projektet, annak résztvevőit és a nemzetközi együttműködés eredményeit. A második, illetve a harmadik napon az élményközpontok online műhelymunkáira kerül sor.

Az angol nyelvű online eseményen való részvétel ingyenes, ám regisztrációhoz kötött. A helyek korlátozott számban érhetők el.

Bővebb információ és regisztráció: https://app.evenea.pl/event/674809-26/?lang=en

Science Inspired

A nemzetközi pályázat 2018-ban indult útjára. A projekt legfőbb célja az, hogy a természettudományos ismeretek átadását innovatív oktatási módszerek kidolgozásával támogassa, valamint a tudományos élményközpontok az iskolákkal és pedagógusokkal történő együttműködés révén a természettudományos tantárgyak oktatásának izgalmas színterévé váljanak. A nemzetközi összefogás keretein belül a lengyelországi Experyment Science Center, a cseh VIDA! Science Center, a görög NOESIS Science Centre and Technology Museum és a debreceni Agóra Tudományos Élményközpont munkatársai, valamint mind a négy országból pedagógusok dolgoztak együtt.

A projektben résztvevő szakemberek a tudásátadást, a közös munkát a 2019-ben megrendezett tanulmányutakon kezdték el. Minden szervezet 5 pedagógust és 5 munkatársát delegálta a partnereknél megrendezett eseményekre. A szakmai csapat workshopokon, oktatásokon ismerkedett meg olyan újszerű és izgalmas módszertanokkal, jó gyakorlatokkal, eszközökkel, melyek a pályázatban meghatározott céloknak megfelelően a későbbiekben jól integrálhatók az iskolai oktatási folyamatba, valamint az élményközpontok számára is remek lehetőségeket kínálnak. A tanulmányutakon rövid tudományos-ismeretterjesztő videók is készültek.

A megszerzett tudást felhasználva mindegyik élményközpontban kidolgoztak három digitális kalandtúrát, melyek során természettudományos ismereteket előhívva, telefonos applikáción keresztül játszható végig egy-egy izgalmas történet. Az interaktív játékokat – melyek hamarosan elérhetőek lesznek – az élményközpontok dolgozói a pedagógusokkal közösen fejlesztették ki. A játékok elsősorban középiskolás diákoknak készültek, de az idősebb korosztály számára is élményekben gazdag kikapcsolódást jelenthetnek.  

A Science Inspired célkitűzéseinek megvalósítását is nagyban befolyásolta a pandémiás helyzet. Mivel a projektben az élményközpontok és pedagógusok együttműködése főszerepet kap, kézenfekvő volt, hogy a zárókonferencia témájának középpontjában is a megváltozott helyzet, valamint a megoldások keresése áll majd.

A projektről bővebb információ az Agóra honlapján https://www.agoradebrecen.hu/scienceinspired/ , illetve a Science Inspired saját oldalán https://scienceinspired.eu/ található.

 

“Mindenki átérzi a meccs jelentőségét”

Megújul a Petőfi tér

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek