Debrecen
2021-04-02

Késsel rabolt ki egy kisboltot Debrecenben

A Debreceni Törvényszék 2021. április 1-jén távmeghallgatás keretében nyilvános ülésen hirdetett ítéletet annak a 41 éves vádlottnak az ügyében, aki késsel a kezében kirabolt egy kisboltot Debrecenben. A másodfokú bíróság a felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt indult büntetőeljárásban a Debreceni Járásbíróság 2021. január 20-án meghozott ítéletét megváltoztatta.

A törvényszék a büntetlen előéletű vádlott 4 év 6 hónap börtönbüntetését 5 év 6 hónap börtönbüntetésre súlyosította, a közügyektől eltiltás 5 éves időtartamát nem változtatta meg.

A bíróság által jogerősen megállapított tényállás szerint a férfinek 2021 januárjára tartós anyagi problémája volt, ezért elhatározta, hogy úgy rablás útján fog pénzt szerezni. A vádlott 2021. január 17-én délelőtt magához vett egy kést, majd Debrecenben sétálgatott, egy olyan üzletet keresett, ahol nincs nagy forgalom. A férfi 10 óra 24 perckor bement egy Debrecen, Sarló utcán lévő kisboltba, majd elővette a nála lévő 11 centiméter pengehosszúságú kést, amit az éppen telefonáló eladó felé tartott. A férfi felszólította az üzlet alkalmazottját, hogy tegye le a telefont és követelte a bevételt. A megrémült nő a fenyegetés hatására a kasszából átadott 63.000 forintot a férfinak, aki ezután a helyszínről elmenekült.

A támadóról a nyomozók pontos személyleírás kaptak, amelynek köszönhetően a Debreceni Rendőrkapitányság járőrei a férfit 24 órán belül elfogták. A nyomozó hatóság az eltulajdonított pénzből lefoglalt 54.000 forintot, amit visszaadtak a bolt tulajdonosának.

Dr. Kovács Péter, a büntetőtanács elnöke indokolásában elmondta, hogy a másodfokon eljáró törvényszék korlátozott felülbírálat keretében vizsgálta felül az elsőfokú ítéletet. Ennek eredményeként a büntetőtanács nyilvános ülésen súlyosbította a járásbíróság ítéletét. A legfőbb indoka az volt, hogy a férfi a rablást részletekbe menőkig, aprólékosan megtervezte és előkészítette. Az elkövetés körülményeit és a bűncselekmény tárgyi súlyát figyelembe véve a büntetlen előéletű vádlott esetében, aki egyébként beismerő nyilatkozatot tett és megbánó magatartást tanúsított, indokolt a törvényi minimumot – 5 év – meghaladó szabadságvesztés kiszabása. A szigorúbb ítélet azért is szükséges, hogy az egyéni és a generális prevenció elvei érvényesüljenek.

A döntés jogerős.

Bejutott a Magyar Kupa döntőjébe a DEAC

A járvány terjedésének stagnálását vagy lassulását jelzi az új angliai reprodukciós ráta

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek