Debrecen
2021-03-29

Nemzetközi visszatelepítési programban vesz részt a Debreceni Állatkert

Az ország első vidéki állatkertje története során először vesz részt olyan, kontinenseken átívelő nemzetközi fajmegőrzési tenyészprogramban, amelynek láthatáron lévő célja az egyedek természetes élőhelyre történő visszatelepítése.

A veszélyeztetett besorolású vörös panda globális fajmenedzsment-tervének (GSMP) keretében két európai intézmény, a Koppenhágai és a Debreceni Állatkert egy-egy egyedére esett a választás, hogy átköltözzenek a faj természetes elterjedési helyén, a Himalája déli részén működő Dardzsilingi Állatkertbe, amely kifejezetten a fenyegetett helyi fajok védelmére és tenyésztésére szakosodott. Így a Debrecenbe 2014-ben érkezett, kiváló genetikájú nőstény ikerpár egyik tagja, Pici ma útnak indult a faj európai programját koordináló Rotterdami Állatkert felé, ahonnan rövidesen továbbszállítják Indiába.

Pici ikertestvére, Maci sem marad azonban magára, hiszen már javában udvarol neki Pandita, a fiatal hím, aki tavaly nyáron érkezett Debrecenbe az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében. Bontakozó szerelmüket hamarosan a látogatók is megcsodálhatják az újranyitást követően, és a remények szerint az intézmény további örömhírekkel is szolgálhat majd a házuk tájáról.

Elkezdődött a 2021-es útépítési program Debrecenben

Maradnak az intézkedések még egy ideig

Gyönyörű Tamara

Szerző
Hasonló cikkek