Debrecen
2021-03-27

Ruhamosás környezettudatosan!

A természetes anyagokból készült mosószerek nem terhelik a vizeinket, az egészségedet és a pénztárcádat sem. Könnyen és gyorsan elkészíthetőek házilag. Több évnyi kísérletezés után találtam meg a számomra tökéletes recepteket és alapanyagokat, amelyeket megtalálhatsz a cikkben.

Mikroműanyagokat megfogó mosótáska:Számos ruhadarab műszálat tartalmaz, ez teszi lehetővé, hogy tartósabb és esetenként vízlepergető hatású legyen a textil. Azonban, ahogy a ruha felülete súrlódik, az apró, szemmel nem vagy alig látható műanyag részek belekerülnek a mosóvízbe majd a szennyvízbe, onnan pedig az élővizeinkbe. Ebből adódóan érdemes úgynevezett guppi-barát (guppyfriend) mosótáskára beruházni és mosópor helyett -ami intenzívebben dörzsöli a ruhák felületét- mosógélt használni.

Mosógél recept:

A számomra bevált mosógél receptet Bea Johnson – Zero waste otthon című könyvében találtam. Igazán gyorsan elkészíthető:

Egy lábasban keverj össze fél pohár mosószódát (más néven nátrium-karbonátot), fél pohár reszelt mosószappant. Önts rá 3 liter meleg vizet és keverd el az egészet. Én kb. 1,5-2 dl mosószert használok mosásonként.

A szennyezettebb ruhákat áztasd be és súrold át marhaepe szappannal. Ha csak egy makacs foltod van, próbáld ki a Cleanne – Foltoff folttisztítóját.

Öblítő recept:

Egy mosáshoz használj fél deciliter ecetet (én általában 10%-os ecetet vagy almaecetet használok), és adj hozzá fél deciliter vizet, végül cseppents rá 10-20 csepp mosóparfümöt. A mosóparfümök esetén nekem az Ahimsa nevű márka vált be, azon belül is a tavaszi szellő és a vízi liliom illatú. A mosóparfüm drágának tűnhet, azonban egy kis flakon akár 150 mosáshoz is elegendő, így hosszú távon jobban megéri beruházni rá.

Szárítás:

A legökosabb szárítási mód, ha a szabad levegőre, facsipeszekkel függeszted ki a szárítóra a ruhadarabokat.

Ne feledd! Sok kicsi sokra megy! Minden egyes környezettudatos ruhamosással nem csak magadnak teszel jót, hanem a természetnek is!

forrás: futureofdebrecen.hu 

Nem hordott maszkot, leütötték.

A Debreceni Egyetem csapata készülhet az aranycsatára

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek