Debrecen
2021-03-24

A 471-es számú főút újabb szakasza lesz 2x2 sávos

Jóváhagyásra került a 471. sz. főút 1+000 – 2+850 km szelvények (Mátyás király utcai csomópont és Simon István utca) közötti belterületi szakasza, azaz a Sámsoni út fejlesztésére irányuló feltételes közbeszerzési eljárás 2021. március 24-én.

Az ajánlattételi felhívás feladása a jövő héten várható. A kiemelt társadalmi igényeken alapuló közútfejlesztés hazai forrásból valósulhat meg. A kivitelezést végző vállalkozó feladata lesz az elkészített engedélyezési terv alapján elkészíteni a kiviteli terveket. A szerződéskötés és a feltáró, előkészítő munkák kezdete előreláthatóan 2021 szeptemberében valósul meg.

A beruházás részeként 2x2 sávossá bővül a Sámsoni út Simon István utca és Mátyás király utca közötti szakasza. Jelzőlámpás forgalomirányítás kerül bevezetésre a Budai Nagy Antal utcánál, valamint a Kard utca csatlakozásánál. Az Acsádi út jelenlegi csomópontja is átalakul, a csatlakozás a Diadal utcával szemben lesz, ahol szintén jelzőlámpa fogja segíteni a közlekedőket. A Kapitány és a Simon István utca közötti szakaszon további 5 csomópont segíti majd a közlekedést, szintén forgalomirányító fényjelző készülékek biztosítása mellett.

A 471-es számú főút 2015-ben jóváhagyott Hajdú-Bihar megyei szakaszának 11,5 tonnás megerősítése, a Hajdúsámsont elkerülő szakasz megépítése és az északi körforgalomtól a 4-es számú főút csatlakozásáig tartó szakasz 2x2 sávosra bővítése, valamint a Debrecen belterületét érintő kapcsolódó fejlesztési program 7 szakaszának utolsó előtti üteme kezdődik el.  A városi útfelújítási programmal összehangolva a 471-es főúthoz csatlakozó, még szilárd burkolattal nem rendelkező kisebb útszakaszok is épülnek, a 4908-as út teljes belterületi szakasza, azaz az Acsádi út is új aszfaltburkolatot kap. A 471-es főút mentén megépülnek a szervizutak és a parkolók, valamint elkészül a kerékpárút is.

„A 471-es számú főút teljes felújításának 2017-es kezdete óta jelentősen javult a közlekedésbiztonság és az utazási komfortérzet, emellett csökkent a menetidő. A megváltozott útviszonyokhoz alkalmazkodtak az utat használók, javult a közlekedési morál. Köszönjük a városrész lakóinak türelmét és kérjük a közlekedők együttműködését” – fogalmazott Tasó László, a választókerület országgyűlési képviselője.

Papp László polgármester a beruházás kapcsán úgy fogalmazott: Debrecen további fejlődésének egyik legfontosabb feltétele a közlekedésfejlesztés.

„Éppen ezért a város 2021-es költségvetésében több mint 37 milliárd forintot különítettünk el közlekedésfejlesztésre. Ezt egészítik ki az országgyűlési képviselőink által kezdeményezett és támogatott állami útfejlesztések. Ilyen a 471-es számú főút is” – tette hozzá Papp László.

A Sámsoni út 2x2 sávosítása, az útbontásokkal is járó kivitelezés kezdete 2022 tavaszának munkavégzésre alkalmas időszaka, a várható befejezés 2024 nyara.

 

 

Az oltás az orvostudomány egyik legjelentősebb sikere

Rossi két forgatókönyvvel készül a magyar-lengyel mérkőzésre

Gyönyörű Tamara

Szerző
Hasonló cikkek