Debrecen
2021-03-10

Milliós értékben lopták a drága parfümöket

A Debreceni Járásbíróság 2021. március 2-án távmeghallgatás útján tartott előkészítő ülést annak a három román vádlottnak az ügyében, akikkel szemben jelentős értékre, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járási Ügyészség.

Az előkészítő ülés során az ügyész ismertette a vádiratot. Az ügyészség beismerő nyilatkozat, valamint a tárgyaláshoz való jogról történő lemondás esetén a letartóztatásban lévő elsőrendű vádlottal szemben úgynevezett mértékes indítványt tett - 3 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés - a büntetés tartalmára vonatkozóan.

A férfi egyik társát az előkészítő ülést megelőző napokban, nemzetközi elfogatóparancs alapján külföldön fogta el a nyomozó hatóság. Ő jelenleg kiadatási őrizetben van, rá nézve a bíróság az átadását követően egy későbbi időpontban tartja meg az előkészítő ülést. Ugyanez várható az időközben elfogott harmadrendű vádlott vonatkozásában is.

A Via Videeo rendszer segítségével a büntetés-végrehajtási intézetből kapcsolt elsőrendű vádlott az előkészítő ülésen beismerő nyilatkozatot tett, amit a bíróság végzésével elfogadott, azonban az ügyet tárgyalásra tűzte a büntetés kiszabási körülmények teljes körű feltárása érdekében.

A vádirat szerint a román állampolgárok előzetesen megállapodtak abban, hogy egy magyarországi drogérialánc üzleteiből fognak parfümöket lopni. Ennek érdekében a harmadrendű vádlott Bukarestben bérelt személygépkocsit és azzal vitte az első- és másodrendű vádlottakat más-más magyar városokban mindig ugyanahhoz a drogériához. A parfümök eltulajdonítása érdekében az elsőrendű vádlott vásárolt egy olyan távirányítót, amelynek segítségével az üzlet áruvédelmi kapuját hatástalanítani tudták. Az első- és másodrendű vádlott a ruházatába rejtette a parfümöket, melyekkel a biztonsági kapun keresztül fizetés nélkül távozni tudtak, az áruvédelmi eszköz nem jelzett. Eközben a harmadrendű vádlott a parkolóban figyelt és telefonon tartotta a kapcsolatot a társaival, hogy időben szólni tudjon, ha a lebukás veszélye fenyegetne.

A vádlottak 2020. január 8-án jártak Debrecenben, az egyik Kishatár úti drogériában, ahonnan több mint 405.000 forint értékben loptak el márkás parfümöket. A három román állampolgár azonban nem csak Hajdú-Bihar megyében lopott, a rendőrség tudomására jutott első két bűncselekményt 2019. november 20-án és december 3-án Hódmezővásárhelyen követték el, majd megfordultak Gödöllőn, Budakeszin, Miskolcon, Zalaegerszegen, Keszthelyen, Nagykanizsán, Pécsett és Kaposváron is. Az elsőrendű vádlott 2020. január 9-én egy pécsi drogériában bukott le, ahol a dolgozók korábban rögzített biztonsági kamerafelvételek alapján felismerték és a rendőrség kiérkezéséig visszatartották. Társai ellen ezután adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot. A vádlottak a 13 alkalommal loptak a drogériából, amelynek összesen több mint 7 millió forint kárt okoztak, ebből azonban a parfümök egy részének lefoglalásával megtérült közel 3,4 millió forint.   

Számíthatnak a kormány segítségére a márciusban két hétre zárva tartó üzletek is

Még igényelhető az ingyenes internet

Gyönyörű Tamara

Szerző
Hasonló cikkek