Debrecen
2021-02-25

Együttműködik a KórházSuli és a debreceni gyermekgyógyászati klinika

A Debreceni Egyetem (DE) gyermekgyógyászati klinikáján működő bázisintézménye fejlesztésére törekszik a KórházSuli (KS) Alapítvány - közölte a szervezet az MTI-vel. Az együttműködés célja egy olyan jól működő rendszer kiépítése, amely egyaránt segíti a tartósan beteg, gyakran halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek gyógyászati és oktatási rehabilitációját.

 A közlemény szerint a 2014-ben létrejött alapítvány Budapesten kezdte meg tevékenységét, 2020 ősze óta működik Debrecenben, a gyermekgyógyászati klinikán is. Az egészségügyi intézmény ellátási területe Kelet-Magyarország, sőt bizonyos betegségcsoportok esetében az egész ország. Évente 25 ezer járóbeteget és több mint 5 ezer fekvőbeteget látnak el, 40 százalékuk krónikus betegség miatt gondozott vagy súlyos akut betegségből lassan felépülő gyermek - írták.

A gyerekklinika célja, hogy mind nagyobb hangsúlyt helyezzen a komplex rehabilitációra, ennek érdekében a KórházSuli oktatási modelljét és munkáját beépítik a rehabilitációs rendszerükbe - idézték a közleményben Berkes Andrea nefrológust. Tóthné Almássy Monika, a KS vezetője azt emelte ki, hogy tovább kívánják erősíteni régiós munkájukat. Egy specifikus, kifejezetten Kelet-Magyarország sajátosságait figyelembe vevő rendszer kiépítésére törekednek; már a nyíregyházi és a berettyóújfalui kórházzal is elindult az együttműködésük, onnan is vannak tanulóik.Azt írták, megkezdték a térség felsőoktatási intézményeivel való kapcsolatfelvételt is egy olyan KórházSuli-kurzus beindítása érdekében, mint amilyen a fővárosi Eötvös Loránd Tudományegyetemen már évek óta működik.

 "Önkénteseink megismerkedhetnek a hátrányos helyzetű, tartósan beteg gyerekek oktatásmódszertanával, így a helyi problémákra valós megoldásokat találunk. Célunk, hogy ezáltal csökkenjen az érintett tanulók teljes lemorzsolódása" - mondta az alapítványi vezető. 

Kiemelték, Magyarországon évente mintegy 1500-2000 gyermek kényszerül magántanulói státuszba olyan betegségek következtében, amelyekben a teljes felépüléshez hónapokig, akár évekig is eltartó kórházi kezelés és otthoni lábadozás is szükséges.A KórházSuli Alapítvány 2014-es megalakulása óta több mint 600, a betegsége vagy balesete miatt az oktatásból tartósan kimaradó gyerek felzárkózását és visszailleszkedését segítette.  A szervezet 1700 önkéntese - középiskolások és egyetemisták - a múlt tanévben 144 gyógyuló diáknak 1200 tanórát tartott, a járványhelyzet 13 hete alatt pedig újabb 219 gyereknek segítettek - zárul a közlemény.

 

 

 

MTI

Fotó: https://www.facebook.com/korhazsul

Hatvan perc, amire nem lehetünk büszkék

Új eljárás az önvezető autókhoz

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek